Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Grāmata: Eva Perona glābusi nacistus apmaiņā pret ebrejiem nolaupītajām dārglietām

Nupat klajā nākušā grāmatā Politiski nekorekts ceļvedis pa Latīņmeriku apgalvots, ka leģendārā Eva Perona jeb Evita, Argentīnas pirmā lēdija laikā no 1946. līdz 1952. gadam, piešķīrusi patvērumu virknei nacistisko noziedznieku apmaiņā pret vērtībām, kas agrāk piederējušas bagātām ebreju ģimenēm, vēsta interneta izdevums Newsru Israel, atsaucoties uz Hispanically speaking news.

Grāmatas autori Leandro Narlohs un Duda Teiksteira uzskata, ka daudzas vērtības, kuru īpašnieki gājuši bojā koncentrācijas nometnēs, nonākušas Argentīnas prezidenta Huana Perona un viņa dzīvesbiedres seifos, šādi garantējot nacistiem drošu uzturēšanos šajā Dienvidamerikas valstī.

1947. gadā Eva Perona, kurai bija piešķirts nācijas garīgās līderes tituls, savas Eiropas turnejas ietvaros apmeklēja Šveici. Pēc dažām ziņām, šajā valstī viņa atvēra kontu vienā no Ženēvas bankām, lai pārskatītu uz to ievērojamas summas, kas saņemtas no nacistiem apmaiņā pret Argentīnas pasēm. Nacistu, kuri dažādos laika posmos dzīvoja Argentīnā, vidū arī bija Ādolfs Eihmans, kurš Trešajā Reihā atbildēja par ebreju jautājuma "galīgā atrisinājuma" tehnisko pusi, un "nāves eņģelis" Jozefs Mengele, kurš veica eksperimentus ar Osvencimas ieslodzītajiem.

Eva Perona bija slavena ar savu ekstravaganci, kaislību pret Christian Dior un Cartier rotaslietām, kā arī ar plašām sabiedriskajām aktivitātēm un vērienīgu labdarību, kamdēļ bija ļoti populāra valsts iedzīvotāju vidū, bet E. Peronas fotogrāfijas bieži tika izvietotas blakus Jaunavas Marijas attēliem. Pēc nāves E. Peronas kaps arī kļuva par svētceļojumu vietu. Kopumā Evita tiek vērtēta kā viena no pašām spilgtākajām un neviennozīmīgām figūrām Latīņamerikas vēsturē.

Jāpiebilst, ka 1978. gadā uz Londonas Prince Edward Theatre skatuves notika Endrjū Loida Vēbera mūzikla Evita pirmizrāde, bet 1996. gadā uz kinoekrāniem parādījās Evas Peronas biogrāfijas Holivudas variants, kurā galveno lomu tēloja Madonna.

Top komentāri

ha
h
un kas tur tik neparasts? Eva Perona glābtu arī žīdus, ja viņi būtu piedāvājuši savas dārglietas! bet nē, tās viņiem bija dārgākas par dzīvību! nu tad dabūja, ko gribēja! katram cilvēkam ir individuāla izpratne par morāli. Eva Perone naudas dēļ to pārkāpt bija vienmēr gatava. tas nebūt neliecina. ka viņa bija antisemīte, vienkārši alkatīga!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits