Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Honkongas ielās izgājuši simtiem tūkstoši demokrātijas atbalstītāju

Par spīti stiprajam lietum un spēcīgajam vējam, Honkongas ielās svētdien izgāja simtiem tūkstoši cilvēku, pieprasot pārtraukt centienus mazināt demokrātiju šajā Ķīnas autonomajā teritorijā.

Protestētāji pulcējās Viktorijas parkā uz mītiņu, kura rīkošanai bija saņemta policijas atļauja. Tomēr, tā kā parkā visiem nepietika vietas, tūkstošiem cilvēku devās gājienā pa pilsētas centra ielām. Iepriekš policija bija atteikusi atļauju ielu gājienam, kuru vēlējās rīkot mītiņa organizētāji Pilsoniskā cilvēktiesību fronte.

Lai gan šis gājiens notika bez atļaujas, atšķirībā no daudzām citām reizēm, kad policija izmantoja spēku nesankcionētu protesta akciju izklīdināšanai, šoreiz policisti neiejaucās.

Organizatori paziņoja, ka svētdienas protesta akcijā piedalījušies 1,7 miljoni cilvēku. Šīm aplēsēm nav neatkarīga apstiprinājuma.

Protestus  Honkongā, kas sākās 9.jūnijā, izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai. Lai gan protestu spiediena rezultātā   Honkongas  parlaments likumprojektu atlika, protesti pārauguši plašā kustībā, pieprasot Pekinai pārtraukt centienus mazināt demokrātiju   Honkongā  un veikt demokrātiskas reformas.

Protestētāji vēlas, lai no amata atkāpjas Pekinas atbalstītā   Honkongas  valdības vadītāja Kerija Lama, lai tiek sarīkotas demokrātiskas vēlēšanas, lai tiek veikta neatkarīga izmeklēšanu par policijas vardarbību pret demonstrantiem un tiek atbrīvoti protestos iepriekš aizturētie cilvēki.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai,kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047. gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai  Honkongai  noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

(virsrakstā un tekstā papildināta informācija par protestantu skaitu)

Top komentāri

ļuļa
ļ
vispār jau žurnālismam ir jābūt neitrālam un pētnieciskam. ja žurnālisti atkārtoto, ko vēlas dzirdēt valdošie politiķi, tas nav žurnālisms, tā ir propaganda. kāpēc mums netiek parādīts otras puses viedoklis? kinozvaigzne džekijs čans, kas ir dzimis honkongā, piemēram, ir publicējis video, kurā skaidri atbalsta ķīnu un nosoda tā saucamos protestētājus. kāpēc par to netiek rakstīts? savukārt ja simtu trešā līmeņa aktieris bumbums ņams izteiktos par labu protestētājiem, diena to nekavējoties nopublicētu kā intelektuālās elites viedokli, saderam? un jā - kā tur ar to krimu? krimā tak arī bija protestētāji, kas gribēja atdalīties no ukrainas, un arī desmiti tūkstošu. viņi, tātad, atbalstīja demokrātiju, vai mērām ar divām olektīm?
Honkongas Maidans
H
Pamatprasībai ir jābūt referendumam par valstisko neatkarību !
Dostojevskis
D
Es ar nepacietību gaidu, kad beidzot "demokrātijas cīnītāji" paziņos par vēlmi atdalīties no Ķīnas. Mani interesē to žurnālistu sejas, kuri no rīta lamāja Krimas separātistus un Krievijas diplomātiskos neliešus, bet vakarā dziedās slavas dziesmas Honkongas separātistiem. Vai sagaidīšu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits