Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Horvātijas tiesa aptur referendumu par kirilicas izmantošanas ierobežošanu

Horvātijas Konstitucionālā tiesa otrdien apturēja iecerēto referendumu par divvalodības ierobežošanu atsevišķās municipalitātēs, uzdodot valdībai gada laikā rast risinājumu, kas būtu pieņemams gan horvātiem, gan serbiem.

Horvātu nacionālisti 2013.gadā savāca vairāk nekā 600 000 parakstu petīcijai, kas pieprasīja konstitūcijas grozījumus, nosakot, ka minoritātei kādā teritorijā jāveido vismaz puse no iedzīvotāju kopskaita, lai pieprasītu savai valodai piešķirt oficiālu statusu.

Ja šādi grozījumi referendumā tiktu apstiprināti, serbu lietotās kirilicas izmantošana oficiālām vajadzībām Vukovarā tiktu aizliegta.

Tomēr tiesa atzina, ka konstitūcijā aizsargātās minoritāšu tiesības nevar tikt ierobežotas referenduma ceļā, taču vienlaikus norādīja, ka valdībai jāņem vērā horvātu ciešanas, ko pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā sagādāja serbu agresija, un gada laikā jārod šīs problēmas risinājums.

Horvāti un serbi faktiski runā vienā valodā, taču rakstībā serbi lieto kririlicu, bet horvāti - latīņu alfabētu. Serbi uzstāj, ka apvidos, kur viņi ir vismaz trešdaļa no iedzīvotāju kopskaita, ceļu zīmēm un citām informatīvām norādēm jābūt veidotām paralēli abās rakstībās.

Horvātijas Neatkarības kara laikā Vukovara stipri cieta. 1991.gada beigās to ielenca un pēc tam sagrāva bijušās Dienvidslāvijas armija. Serbu vienības tur pastrādāja arī šī kara laikā fiksēto smagāko kara noziegumu - noslepkavoja vairāk nekā 260 horvātu gūstekņu.

Vukovara kļuvusi par Horvātijas neatkarības cīņu simbolu, un tāpēc pilsētā dzīvojošajiem horvātiem ir grūti pieņemt ielu nosaukumus, kas rakstīti kirilicā.

Šādu uzrakstu parādīšanās izsauca protestus un jaunizvietoto bilingvālo norāžu postīšanu. Tas savukārt pilsētā noveda pie starpetniskās spriedzes pastiprināšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits