Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

HSBC banka slēdz savulaik vareno investīciju fondu Hermitage Capital

Banka HSBC pieņēmusi lēmumu slēgt investīciju fondu Hermitage Capital, kurš strādāja Krievijā kopš 1996. gada, vēsta aģentūra Bloomberg. Kā paziņoja fonda vadītājs Viljams Brauders, tas kļuvis pārāk mazs, lai turpinātu darbību. Lēmums bija pilnībā atkarīgs no HSBC, kas ir Hermitage Capital īpašniece un pārvaldniece, viņš paskaidroja.

Pēc aģentūras avotu vārdiem, HSBC vēl 2012. gada augustā iesaldējusi Hermitage darbību, lai novērtētu izdevumus, kādus rada pret fondu iesniegtās prasības tiesās. Janvārī, kad prasības pret fondu sasniedza 65 procentus tā vērtības, kas tobrīd bija 45,6 miljoni ASV dolāri, V. Brauders un HSBC vienojās pārtraukt Hermitage darbību. Kā norāda portāls Lenta.ru, HSBC Maskavas nodaļas preses sekretāre Jūlija Molčanova atteikusies sniegt jebkādus komentārus sakarā ar Hermitage Capital slēgšanu.

Bloomberg arī atgādina, ka pret 48 gadus veco V. Brauderu Londonas tiesā ir iesniegta prasība par apmelošanu. Prasītājs ir viens no Hermitage auditora Sergeja Magņitska lietas izmeklētājiem Pāvels Karpovs, kurš uzstāj, ka nav saistīts ar viņa nāvi un Krievijas budžeta līdzekļu 5,4 miljardu rubļu apmērā izzagšanu. Šādus apgalvojumus tiražēja V. Brauders un viņa kolēģi, izplatot internetā videomateriālus par iespējamu korupcijas shēmu.

Bez tam šī gada marta sākumā V. Brauderam Maskavā aizmuguriski tika uzrādītas apsūdzības krāpšanā. Kā uzskata izmeklēšana, finansists vadījis firmas, kuras 1999.-2004. gados uzpirka Gazprom akcijas, dažādos veidos apejot aizliegumu par to pārdošanu ārzemniekiem. Saskaņā ar apsūdzību, kopējā zaudējumu summa sasniedz vairākus miljardus rubļu, pie kam kopējais darījumu apjoms joprojām nav noskaidrots. Tāpat Krievijā turpinās lietas izskatīšana par V. Braudera izvairīšanos no nodokļiem lielos apmēros.

Jāatgādina, ka fonds Hermitage Capital 2000. gadu sākumā bija lielākais ārvalstu uzņēmums – Krievijas kompāniju akciju īpašnieks. 2005. gadā, pēc paša V. Braudera vārdiem, fonda aktīvi bija aptuveni 4 miljardi ASV dolāru. Tajā pašā gadā tika sākta izmeklēšana pret V. Brauderu, kurš nekavējoties pameta Krieviju.

Savukārt 2008. gadā tika apcietināts S. Magņitskis, kurš tika turēts aizdomās par shēmu, kā fondam izvairīties no nodokļiem, izstrādāšanu. Gadu vēlāk S. Magņitskis mira iepriekšējās izmeklēšanas cietumā Butirkos. S. Magņitska kolēģi, viņu vidū arī V. Brauders, saista auditora nāvi ar to, ka viņš atklājis vērienīgu valsts līdzekļu izzagšanas shēmu un šajā sakarā vairākkārt vērsies tiesībsargājošās institūcijās.

Jāpiebilst, ka Krievijas interneta portālos dominē viedoklis, ka ar liela mēroga nelikumībām nodarbojies kā Hermitage Capital, tajā skaitā S. Magņitskis, tā arī pēdējā atmaskotās amatpersonas. Pēc neatkarīgo apskatnieku domām, S. Magņitskis un Hermitage Capital centās novērst uzmanību no saviem nodarījumiem, publiskojot informāciju par citiem liela mēroga noziegumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits