Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ierobežo AstraZeneca vakcīnas izmantošanu

Lai gan Eiropas Zāļu aģentūra un Lielbritānijas medikamentu uzraugi ir norādījuši, ka AstraZeneca vakcīnu saņēmēju vidū asins recekļu veidošanās nav izplatītāka kā sabiedrībā kopumā, bažas ir saglabājušās, un šonedēļ Vācija un Kanāda lēma par vakcinēšanas ierobežojumiem.


Nevakcinēs jaunākos

Kanāda, atsaucoties uz datiem, kas liecina, ka viens no 100 tūkstošiem vecumā zem 55 gadiem saskaras ar asins recekļu veidošanos, pirmdien lēma pārtraukt vakcinēšanu pret Covid-19 ar AstraZeneca medikamentu personām šajā vecumā grupā.

''Ņemot vērā potenciālos riskus, ir būtiska neskaidrība par ieguvumiem, ko sniedz pieaugušo, kas ir jaunāki par 55 gadiem, vakcinācija ar AstraZeneca,'' sacījusi Kanādas imunizācijas programmas priekšsēdētāja vietniece Šellija Dīksa.

Tiesa gan, kā ziņo Kanādas mediji, pašlaik valstī nav ziņu par asins recekļu veidošanās gadījumiem personām, kas vakcinējušās ar AstraZeneca. Kanādas provinces Manitobas vakcinācijas vadītājs Džošs Reimers uzsvēris, ka, viņaprāt, potenciālie ieguvumi visās vecuma grupās atsver riskus, tomēr viņš vēlas iegūt vairāk datu, pirms ļaut šo vakcīnu izmantot visiem. 

Jāmin gan, ka, piemēram, Kanādas visvairāk apdzīvotajā provincē Ontārio konkrētā vakcīna jau iepriekš tika izsniegta tikai personām, kas ir vecākas par 60 gadiem, un vietējie mediķi norādījuši, ka nav ziņu par komplikācijām. 

Deutsche Welle vēsta, ka otrdien arī Vācija ierobežojusi vakcīnas izmantošanu, ļaujot to cilvēkiem, kas ir vecāki par 60 gadiem. ''Uzticību rada informācija, ka jebkuras aizdomas un ikviens gadījums tiek pārbaudīts,'' lēmumu skaidroja Angela Merkele. Bavārijas premjers Markuss Zēders sacījis, ka ar AstraZeneca katru dienu ir kāda ''jauna problēma'' un tāpēc kādā brīdī būs jāatļauj ar to vakcinēties pēc brīvprātības principa. Aģentūra DPA gan skaidro, ka AstraZeneca vakcīnu tomēr varēs saņemt arī gados jaunākie pēc konsultācijas ar ārstu.

Vācijas uzraugi ir konstatējuši, ka no 1,3 miljoniem vakcinēto 31 cilvēkam ir veidojušies recekļi, 29 bija sievietes vecumā līdz 63 gadiem. Der Spiegel ziņo, ka deviņi cilvēki ir miruši. 


Dažādas pieejas

Martā AstraZeneca vakcīnas izmantošana ES valstīs uz laiku bija apturēta. Taču 18. martā Eiropas Zāļu aģentūra atkārtoti atzina vakcīnu par ''drošu un efektīvu''. Arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vakcīna ir uzskatāma par drošu. ''Viedoklis, ka ieguvums atsver risku, saglabājas,'' sacījusi PVO pārstāve Mariangela Simāu. Līdzīgu viedokli pauda arī Lielbritānija, kur no 11 miljoniem vakcinēto konstatēti tikai pieci asins recekļu veidošanās gadījumi, un arī Austrālija, kā raksta The Guardian, nav mainījusi domas par vakcīnas drošību. 

Taču Norvēģija un Dānija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pagarina pārtraukumu konkrētās vakcīnas izmantošanā. Dānijas Veselības pārvaldes vadītājs Sērens Brostrēms 19. martā sacīja, ka vajadzīgs vairāk laika, lai izvērtētu vakcīnu. ''Mēs nemetam laukā AstraZeneca vakcīnu. Tā ir ledusskapī,'' viņš norādīja. ''Mēs uzskatām, ka nepieciešams veikt lielāku izmeklēšanu,'' sacīja Norvēģijas Sabiedriskās veselības institūta Infekcijas kontroles nodaļas direktors Geirs Bukholms. Somijā un Zviedrijā šīs vakcīnas saņem personas, kas vecākas par 65 gadiem. Zviedru uzraugi analizē datus par trim komplikāciju gadījumiem. Francijā vakcīna tiek dota tikai cilvēkiem virs 55 gadiem, bet Spānija, kas iepriekš vakcīnu izmantoja vecuma grupai 55–65, nule kā lēmusi ļaut vakcinēt daļu personu virs 65 gadiem.

Savukārt pats Lielbritānijas un Zviedrijas kopuzņēmums, kurš nesen vēstīja par plāniem pārsaukt vakcīnu, paziņoja, ka turpina strādāt ar veselības uzraugiem, kā arī veic pārbaudes par recekļu veidošanos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits