Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Glābēji bez apstājas strādā dienu un nakti, lai atrastu drošāko risinājumu zēnu evakuācijai no alas

Iesprostoto zēnu glābšanas operācija Taizemē: Drīz nāksies spert izšķirīgo soli

Taizemes varas iestādes uzskata, ka zēnu evakuācijai laika vairs nav daudz - tā jāveic tuvāko trīs vai četru dienu laikā. Alu labirintā 12 iesprostoto pusaudžu un viņu futbola komandas trenera izredzes tikt cauri sveikā apdraud gaidāmās lietusgāzes, kas alu ejas atkal strauji piepildīs ar ūdeni, kā arī elpošanai derīga gaisa trūkums, vēsta The Guardian.

Šobrīd pilnā sparā aizvien notiek ūdens atsūknēšana no alu labirinta ejām, un pagaidām īslaicīgās lietavas neesot situāciju būtiski pasliktinājušas, sestdien informēja Čhiānrāi provinces gubernators: "Šodien lija, bet ūdens līmenis aizvien ir pieņemams."

Tomēr sinoptiķi prognozē, ka jau nākamās nedēļas sākumā lietavas kļūs ilgstošākas un būtiski pieņemsies spēkā, tāpēc glābējiem evakuācijai atlikušas vien dažas dienas. Ja iesprostoto cilvēku grupu neizdosies no alu kompleksa dabūt ārā līdz tam, glābēji paredz, ka viņi alās varētu palikt iesprostoti mēnešiem ilgi.

"Nākamās trīs līdz četras dienas ir vislabākais laiks, kad būtu jāveic evakuācija, izmantojot vienu no apsvērtajiem scenārijiem," skaidroja gubernators.

Pamatīgu risku rada arī aizvien zemākais skābekļa līmenis kambara, kurā atrodas 13 nelaimē nonākušie un viņu glābēji, gaisā. Jau piektdien skābekļa līmenis bija nokrities līdz 15% (normāls līmenis ir 21%). Ja skābekļa līmenis nokritīsies vēl zemāk - līdz 12% - tas gan apdraudēs zēnu veselību, gan padarīs visus evakuācijas mēģinājumus daudz sarežģītākus. Gaisā, kur skābeklis ir vien 12% no kopējā gāzu sastāva, cilvēks kļūst dezorientēts, būtiski pasliktinās koordinācija, lemtspēja. Gaisā aizvien pieaug oglekļa dioksīda līmenis.



Visdrošākais scenārijs būtu izsūknēt no applūdušajām ejām tik daudz ūdens, lai zēnus varētu izvest ārā bez niršanas, ko uzskata par pašu bīstamāko no scenārijiem - glābšanas operācijas laikā nirstot jau gājis bojā viens cilvēks, kurš turklāt bija ļoti pieredzējis akvalangists.

Palīdzību piedāvājis arī miljardieris Īlons Masks, kura uzņēmumu inženieri šodien ierodas Taizemē un mēģinās tostarp noskaidrot, kā varētu palielināt ūdens atsūknēšanas tempu. 

Ja tomēr nāksies realizēt sliktāko no scenārijiem un likt 11 līdz 16 gadus vecajiem pusaudžiem nirt, kā viena no versijām tiek apsvērts paņēmiens, kad ikvienam no zēniem būs pašam savs pavadonis - pieredzējis nirējs. Taizemiešu nirēji pavadītu zēnus, bet ASV nirēji applūdušajās ejās pirms tam izvietotu rezerves balonus ar skābekli, raksta CNN.

Zēni un viņu treneris alu kompleksā pavadījuši nu jau divas nedēļas. Viņus glābēji dzīvus brīnumainā kārtā uzgāja pirmdien, taču sākotnējo sajūsmu par grupas atrašanu jau drīz vien nomainīja bažas par to, kā viņus evakuēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits