Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Incidents vēlēšanu iecirknī Ukrainā; eksperti: politiskā cīņa sāksies pēc vēlēšanām

36 miljoniem balsstiesīgo Ukrainā svētdien jāievēl nākamais valsts prezidents. Vēlēšanās par uzvaru sacenšas divi kandidāti – līdzšinējā premjere Jūlija Timošenko un opozīcijas līderis Viktors Janukovičš. Abi ir pārliecināti par savu uzvaru. J.Timošenko ir piedraudējusi izvest savus atbalstītājus ielās, ja vēlēšanas nenotiks godīgi. Pirmajā vēlēšanu kārtā V.Janukovičš apsteidza J.Timošenko. Pie iecirkņiem šodien tiek veikta vēlētāju aptauja – exit poll - un šie rezultāti tiks atklāti svētdienas vakarā uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas.

Pasaules ziņu aģentūras vēsta arī par kādu incidentu. Kad vēlēšanu iecirknī Kijevā bija nobalsojis V.Janukovičs, pēkšņi iecirknī ieskrēja puskailas meitenes ar plakātiem. Viņas izkliedza saukļus, lai politiķi pārstāj izsmiet valsti. Meitenes ir no sabiedriskās organizācijas FEMEN.

Ukraiņu žurnālistu un politisko ekspertu vidū nav vienprātības par to, kurš no diviem prezidenta vēlēšanu kandidātiem – premjere J.Timošenko vai promaskaviskās Reģionu partijas līderis V.Janukovičš – iegūs lielāku balsu skaitu prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Radio Svoboda ukraiņu redakcijas korespondente Bogdana Kostjuka domā, ka uzvarēt var katrs no šiem pretendentiem. J.Timošenko uzvara būs atkarīga no tā, kā nobalsos vēlētāji valsts rietumu un centrālajos apgabalos, arī no tā, cik aktīvi vēlēšanu rezultātu falsifikāciju reģionos spēs likvidēt BJUT (J.Timošenko bloks) pārstāvji. Taču tikpat būtiski ir tas, kā Reģionu partija kontrolēs BJUT. No vēlēšanu iecirkņiem pienākot ziņas, ka partiju pārstāvji ļoti uzmanīgi vēro savus sāncenšus. Ir saņemta arī informācija mēģinājumiem viltot balsošanas rezultātus. B.Kostjuka norādīja uz ekonomista Aleksandra Pashovera izteikumiem, ka esot vienalga, kurš no abiem kandidātiem uzvarēs, galvenais, lai spētu savstarpēji vienoties aiz viņiem stāvošie oligarhu grupējumi, lai nenotiktu strauja īpašumu pārdalīšana pēc vēlēšanām.

Arī pazīstamais ukraiņu publicists Kijevas - Mogiļanska akadēmijas pasniedzējs Igors Losevs atzina, ka viņam grūti pateikt, kuram no kandidātiem ir vairāk cerību uzvarēt. Pēc viņa domām vēlēšanas nenozīmē politiskās cīņas beigas, bet tikai tās sākumu. Ja vēlēšanu rezultāti tiks viltoti, I.Losevs paredz, ka sāksies ne vien tiesu darbi, bet iespējamas arī masu akcijas, piemēram, šoseju, dzelzceļu bloķēšana, streiki. Šādi viņam domāt liek tas, ka V.Janukoviča uzvaras gadījumā iznāktu, ka tiek ievēlēts prezidents, kuram ir tikai trešās daļas valsts iedzīvotāju atbalsts. Pēc viņa domām J.Timošenko tomēr tiek uzskatīta par demokrātiskās nometnes pārstāvi, un šādas idejas atbalsta ukraiņu sabiedrības lielākā daļa. V.Janukoviča uzvara nozīmētu despotismu, kas būtu vēl sliktāks režīms nekā savulaik prezidenta Leonīda Kučmas laikā. Uz Dienas jautājumu, kā vērtēt, ka tik liela daļa iedzīvotāju tomēr ir gatavi balsot par divas reizes krimināli sodīto V.Janukoviču, I.Losevs atbildēja: "Tas patiešām daudzus biedē, taču daļa iedzīvotāju uzskata, ka tas nav liels grēks. Tā uzskata lielākā daļa vēlētāju Donbasā, kur ir visslikākā kriminogēnā situācija Ukrainā, kur ļoti liels iedzīvotāju skaits ir bijis sodīts." I.Losevs norādīja arī uz pazīstamā krievu žurnālistu tagad Ukrainā strādājošā Jevgēņija Kiseļova teikto, ka daudziem vēlētājiem nav ilūziju par V.Janukoviča izglītību, un tas no viņa netiekot prasīts.

Kā uzskata politologs Bogdans Oleksjuks, lielākas izredzes uzvarēt ir V.Janukovičam. Pēc eksperta domām vienīgais jautājums ir par to, ar cik lielu pārsvaru tas notiks. Ukrainai sliktāks variants būtu, ja pārsvars būtu neliels - 2 vai 3 procentu robežās, kas nozīmēs neizbēgamu tiesāšanos. B.Oleksjuks neparedz sevišķi lielas problēmas V.Janukoviča ievēlēšanas gadījumā. Kļūstot par prezidentu, V.Janukovičs ātri savākšot sev vajadzīgo pārsvaru parlamentā, tas ātri ievēlēs jaunu premjeru un izveidos valdību. Reģionāļi tam esot gatavi, uzskata B.Oleksjuks.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits