Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Iespaidīgā iepirkuma summa varētu sasniegt 11 miljardus eiro

Indija gatavojas milzīgam iznīcinātāju iepirkumam

Indija plāno atjaunot savu kara lidaparātu floti un ir gatava iepirkt pat 150 iznīcinātājus, taču ar vienu nosacījumu - lielākajai daļai lidaparātu ražošanas posmu jānotiek Indijā kā daļai no premjera aizsāktās iniciatīvas Make in India, vēsta CNN Money.

Tieši domstarpības augstāk minētā nosacījuma dēļ bija tas sprungulis spieķos, kas neļāva noslēgt darījumu ar Francijas kompāniju Dassault par 126 iznīcnātāju Rafale iegādi. Pēc garām diskusijām Indija ar Franciju vienojās vien par 36 lidaparātu iepirkumu.

Tagad Indijas valdība izsūtījusi vēstules pasaules vadošajiem kara lidaparātu ražotājiem, norādot, ka ir gatava iepirkt iznīcinātājus 11 miljardu eiro vērtībā, par katru maksājot no 60 līdz 73 miljoniem eiro. Tādējādi var aplēst, ka dārgāko lidaparātu scenārija gadījumā Indija tiktu pie 150 jaunām lidmašīnām, bet, iepērkot lidmašīnas par 60 miljoniem gabalā, valsts gaisa flotes tiktu pie 183 lidmašīnām.

Pašlaik vislielāko interesi par Indijas piedāvājumu izrādījis ASV ražotājs Lockheed Martin un Zviedrijas Saab. 

"
Mēs esam gatavi rast risinājumu iniciatīvas Make in India ietvaros," uzsvēra Saab pārstāvis Sebastians Karlsons. Viņš norādīja, ka Saab, noslēdzot līgumu ar Brazīliju par iznīcinātāju Gripen piegādi, ražošanu līdzīgā kārtā daļēji uzticējis vietējām kompānijām, tostarp apmācot vietējos inženierus darbam ar Saab tehnoloģijām. Kompānija pašlaik gatavo oficiālu atbildes vēstuli Indijas valdībai.

Tikmēr amerikāņu Lockheed Martin ir gājusi vēl tālāk, piedāvājot Indijai kļūt par iznīcinātāju F-16 galveno ražošanas centru, ja tiks noslēgts minētais darījums par 11 miljardiem eiro. Lockheed Martin pārstāvis Indijā uzsvēra, ka "neviens konkurents neko tādu piedāvāt nespēj". 

Tomēr, par spīti Indijas bruņoto spēku vēlmei strauji modernizēt savu gaisa floti, tik milzīga apjoma darījuma noslēgšanu un realizāciju pamatīgi bremzēs birokrātiski šķēršļi un valstij piederošo uzņēmumu, kas varētu tikt iesaistīti lidmašīnu ražošanā, interešu saskaņošana.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits