Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Interesanti - zinātnieki rada mākslīgos muskuļus, izmantojot sīpolus

Taivānas Nacionālās universitātes pētnieku komanda pārsteigusi ar interesantu atklājumu robotikas jomā - jaunu mākslīgo muskuļu dizainu. Proti, pētniekiem izdevies radīt mākslīgos muskuļus, izmantojot sīpola epidermu - plāno, plēvei līdzīgo kārtiņu zem sīpola ārējās mizas, vēsta tehnoloģiju portāls The Verge.

Pētnieki, pārklājot sīpola epidermu ar ļoti plānu zelta slāni, ieguvuši unikālu materiālu, kas spēj reizē sarauties un saliekties, vienlaikus paliekot mīksts. Šādu dabīgajām muskuļu šķiedrām raksturīgu īpašību kopumu ar mākslīgiem izejmateriāliem līdz šim nav izdevies iegūt. Pētnieki centušies muskuļu šķiedrām līdzīgu materiālu radīt, izmantojot polimērus, taču atklājuši, ka ir daudz lētāka un efektīvāka dabīga alternatīva - sīpola epiderma ar savu unikālo šūnu struktūru.Lai nonāktu līdz "dzīvam" mākslīgajam muskulim, sīpola epiderma gan pamatīgi jāapstrādā - jāatūdeņo, jāmērcē atšķaidītā sērskābes šķīdumā, lai piešķirtu tai elastību, jāpārklāj ar divām plānām zelta kārtiņām un jāaprīko ar elektrodu, lai varētu likt "muskuļiem" sarauties. Unikālās sīpola epidermas īpašības nodrošina saliekšanos uz augšu pie augstāka sprieguma, bet pie zemāka sprieguma "muskulis" saliecas uz leju.Pagaidām gan izstrādāts tikai mazjaudīgs prototips - viens šāds "sīpola muskulis" spēj pacelt divus miligramus, taču pētnieki norāda, ka aktīvi tiek strādāts pie veiktspējas palielināšanas.Ja jaunā tehnoloģija gūs atsaucību, tai perspektīvā saskata plašu pielietojumu robotikā un medicīnā, piemēram, mākslīgo orgānu ražošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits