Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Irānā grozīts likums par laulības pārkāpēju nomētāšanu ar akmeņiem

Irānā grozīts starptautisku nosodījumu saņēmušais likums par notiesātu laulības pārkāpēju nomētāšanu ar akmeņiem līdz nāvei. Likuma grozījumi paredz, ka tiesneši šādās lietās ir tiesīgi apsūdzētajiem piemērot arī citu nāvessoda izpildes veidu. Līdzšinējā prakse, kurā daļēji zemē ierakts notiesātais tiek apmētāts ar akmeņiem, izpelnījusies cilvēktiesību aizstāvju organizāciju, starptautisko institūciju un rietumvalstu nopēlumu un vairākkārtējus aicinājumus atteikties no šāda soda veida.

Šonedēļ publiskotais jaunais Irānas Islāma soda kodekss paredz, ka gadījumos, kad "nepastāv iespējamība izpildīt [nomētāšanas] spriedumu", tiesnesis var likt izpildīt cita veida nāvessodu, taču šajā gadījumā jāsaņem attiecīgo instanču galīgais apstiprinājums. Kodeksā gan nav paskaidrots, kas domāts ar gadījumiem, kad nomētāšanu ar akmeņiem nav iespējams veikt.

Saskaņā ar šariata likumiem, kas Irānā ir spēkā kopš 1979.gada revolūcijas, par laulības pārkāpšanu notiesātajām personām draud nomētāšana ar akmeņiem. Nomētāšanas laikā sievietes zemē ieraktas līdz pleciem, bet vīrieši - tikai līdz vidusdaļai. Ja ieraktajiem izdodas atbrīvoties, viņi tiek atstāti dzīvi.

Irānā nāvessods draud arī par slepkavību, izvarošanu, bruņotu laupīšanu un narkotiku kontrabandu. Līdz ar Ķīnu, Saūda Arābiju un ASV Irānā ierindojas starp tām valstīm, kurās tiek izpildīts lielākais nāvessodu skaits.

Kopš 1980.gada Irānā ar akmeņiem līdz nāvei nomētāti vismaz 150 cilvēki, liecina 2010.gada dati, ko apkopojusi Starptautiskā komiteja pret nāvessodiem un nomētāšanu ar akmeņiem. Kā liecina vietējo mediju rīcībā nonākusī informācija, nomētāšana ar akmeņiem līdz nāvei bija izņemta no parlamenta deputātu apstiprinātā likumprojekta. Taču, lai grozījumi stātos spēkā, tiem bija jāgūst konservatīvās Aizbildņu padomes atbalsts. Padome likumprojektā no jauna atjaunojusi nomētāšanu ar akmeņiem.

ANO aicinājusi Islāma Republiku atteikties no nomētāšanas ar akmeņiem kā nāvessoda izpildes veida. ANO eksperti pērn norādīja, ka laulības pārkāpšana saskaņā ar starptautiskajiem standartiem netiek uzskatīta par nopietnu noziegumu. Pēdējā zināmā reize, kad Irānā veikta nomētāšana ar akmeņiem līdz nāvei, bija 2009.gadā, kad kāds vīrietis tika šādi sodīts ar nāvi Reštas pilsētā Irānas ziemeļu daļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits