Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Irānas tikumības policija atsāk reidus pret sievietēm, kas nevalkā galvassegas

Irānas tikumības policija paziņojusi, ka atsāk pretrunīgi vērtētos patruļu reidus, kuros paredzēts sekot tam, kā sievietes ievēro ģērbšanās noteikumus, kas liek ar galvassegu aizsegt matus sabiedriskās vietās, vēsta BBC.

Tikumības policijas paziņojums izskanējis 10 mēnešus pēc tam, kad 22 gadus vecā Mahsa Amini nomira policijas iecirknī Teherānā, kur tika nogādāta par ģērbšanās noteikumu pārkāpšanu. Viņas nāve izraisīja plašus protestus visā valstī, un tika apturēta ģērbšanos uzraugošo patruļu darbība. Taču konservatīvie islāmisti jau kādu laiku ir prasījuši atsākt patruļu darbu ielās. Atbilstoši Irānas likumiem, kas bāzēti uz valstī valdošo šariata interpretāciju, sievietēm ir jānosedz mati ar galvassegu – hidžābu – un jāvalkā gari un plati tērpi, kas slēpj ķermeņa aprises. 

Īpašai tikumības policijas vienībai ir dots uzdevums sekot, vai sievietes ievēro šos noteikumus, aizturot tās, kuras nav atbilstoši ģērbušās. Tikumības policijas runasvīrs Saīds Montazerolmahdi paziņojis Irānas konservatīvajai ziņu aģentūrai Tasnim, ka patrulēšanas laikā policisti vispirms sievietes brīdinās par noteikumu pārkāpšanu, taču, ja viņas turpinās tos ignorēt, pret viņām tikšot sākta juridiska vēršanās atbilstoši likumam.

Pēc M. Amini nāves, kas sadusmoja miljoniem irāņu, daudzas sievietes pārtrauca hidžābu valkāšanu. Plašākajos protestos Irānā kopš 1979. gada islāmiskās revolūcijas dzīvību zaudēja gandrīz 600 protestētāju. Taču pēc represijām pret protestētājiem Irānas varasiestādes sāka stingrāk sodīt islāmisko likumu pārkāpējus, piespiežot aizvērt uzņēmumus, kuros netiek ievērotas sieviešu ģērbšanās prasības.

Sociālajos tīklos redzami video, kur vīrieši ielās uzbrūk sievietēm, kuras nenēsā galvassegas. Kādā no tiem redzams vīrietis, kurš sviež ar jogurtu sejā divām sievietēm bez galvassegām. Citi klātesošie par to pauž sašutumu, un vīrieti aiztur policija, taču vienlaikus aiztur arī sievietes par ģērbšanās noteikumu pārkāpšanu.

Universitātes studente Irānā Ismaila intervijā Reuters pauž viedokli, ka tikumības policijai neizdosies piespiest sievietes ievērot ģērbšanās noteikumus, jo to sieviešu skaits, kas to nedara, ir pārāk liels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits