Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izraēla un AAE vienojas par bezvīzu režīmu

Izraēla un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) pirmdien vienojās par abpusēju bezvīzu režīmu, līdz ar to arābu valstu vidū AAE pilsoņi kļuvuši par pirmajiem, kam nebūs nepieciešamas Izraēlas vīzas.

Vienošanās parakstīta pēc tam, kad uz sarunām Izraēlā bija ieradusies pirmā oficiālā AAE delegācija. Izraēla un AAE pagājušajā mēnesī Vašingtonā parakstīja vienošanos par attiecību normalizāciju.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sagaidīja AAE delegāciju Benguriona lidostā netālu no Telavivas. Vizīti viņš raksturoja kā "dižu dienu mieram".

"Šodien mēs radām vēsturi tādā veidā, kas būs paliekošs nākamajām paaudzēm," izsakoties par Izraēlas-AAE vienošanos, ko kategoriski nosodījuši palestīnieši, sacīja Izraēlas labējais premjerministrs.

Abas valstis pirmdien parakstīja četras vienošanās, arī par vīzu režīma atcelšanu abu valstu pilsoņiem, pavēstīja Netanjahu, norādot, ka no cilvēku brīvas pārvietošanās labumu gūs Izraēlas un AAE tautsaimniecības.

Netanjahu vienošanos par attiecību normalizāciju ar AAE ārlietu ministru Abdullu bin Zajedu parakstīja 15.septembrī Vašingtonā, klāt esot ASV prezidentam Donaldam Trampam. Tai pat ceremonijā tika parakstīta arī līdzīga vienošanās starp Izraēlu un Bahreinu.

Palestīniešu līderi uzskata Bahreinas un AAE līgumus ar Izraēlu par nodevību.

Ar AAE un Bahreinas lēmumiem par attiecību normalizāciju ar Izraēlu tiek izbeigts gadu desmitiem pastāvējušais arābu valstu konsenss, ka priekšnosacījums attiecību izveidošanai ir miera līgums ar palestīniešiem.

Tramps uzskata Izraēlas līgumus ar AAE un Bahreinu par daļu no plašākas iniciatīvas mieram Tuvajos Austrumos.

Trampa Tuvo Austrumu miera plāns, ko viņš prezentēja janvārī, izpelnījās Netanjahu cildinājumus un asu noraidījumu no palestīniešu puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits