Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izraēlas parlamenta vēlēšanās uzvarējis Netanjahu bloks

Pirmdien notikušajās Izraēlas parlamenta vēlēšanās bijušā premjerministra Benjamina Netanjahu konservatīvais bloks izvirzījies pārliecinošā vadībā, liecina rezultāti pēc 97% balsu saskaitīšanas.

Netanjahu vadītais labējais bloks izcīnījis 65 no 120 parlamenta deputātu vietām, nodrošinot sev absolūto vairākumu, vēsta Izraēlas mediji.

Iegūstot 31 vietu, Netanjahu pārstāvētā partija "Likud" atkal kļuvusi par spēcīgāko partiju Knesetā.

Izraēlas pašreizējā premjerministra Jaira Lapida pārstāvētā Nākotnes partija ierindojusies otrajā vietā, iegūstot 24 vietas parlamentā.

Pirmo reizi Izraēlas vēsturē trešajā vietā, šķiet, iekļuvusi galēji labēja alianse. Tas nozīmē, ka Bezalela Smotriča un Itamara Bengvira galēji labējā Reliģisko cionistu partija varētu spēlēt izšķirošo lomu jaunās valdības veidošanā.

Daļējie vēlēšanu rezultāti liecina, ka kreisā partija "Meretz", kā arī arābu partija "Balad", iespējams, nav iekļuvušas parlamentā, jo nav pārvarējušas 3,25% lielo barjeru.

Galīgie vēlēšanu rezultāti gaidāmi ceturtdien.

Vēlētāju aktivitāte bija salīdzinoši liela - nobalsojuši 71,3% no aptuveni 6,8 miljoniem balsstiesīgo.

73 gadus vecais Netanjahu vadījis valdību vairākas reizes un premjerministra amatā pabijis visilgāko laiku Izraēlas vēsturē.

2019.gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības korupcijā, krāpšanā un uzticības pārkāpšanā, ko viņš noliedz. Pret Netanjahu pašlaik notiek tiesas prāva.

Šoreiz Netanjahu vēlas izveidot izteikti labēju reliģisku koalīciju, kas varētu palīdzēt viņam pieņemt likumprojektu, lai izvairītos no notiesāšanas.

Politiskā ainava Izraēlā ir ļoti sadrumstalota. Partijas vada konkrētas intereses, politiķu vidū pastāv personiski strīdi, un iekļūšanai parlamentā noteikts zems slieksnis. Pat līdzīgi domājošas partijas bieži vien nespēj izveidot alianses.

Reaģējot uz Izraēlas vēlēšanu rezultātiem, palestīniešu  pašpārvaldes premjerministrs Muhameds Štajehs trešdien paudis bažas par Izraēlas nosvēršanos pa labi un pieprasījis starptautiskajai sabiedrībai aizsargāt palestīniešus pret "Izraēlas agresīvo politiku pēc rasistu partiju nākšanas pie varas".

Vēlēšanu iznākums ir "dabisks rezultāts gadiem ilgam ekstrēmisma un rasisma pieaugumam Izraēlas sabiedrībā", paziņojis Štajehs.

"Mums nebija ilūziju, ka Izraēlas vēlēšanas dos partnerus mieram," viņš piebildis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits