Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Japānā izpildīts nāvessods pastardienas kulta dibinātājam Asaharam

Japānā piektdien izpildīts nāvessods pastardienas kulta Aum Shinri Kyo (Augstākās patiesības sekta) dibinātājam Sjoko Asaharam, kuru tiesa atzinusi par vainīgu vairākos noziegumos, arī par 1995.gada zarīna gāzes uzbrukumu Tokijas metro, kurā bojā gāja 13 cilvēki un saindējās vairāk nekā 5000.

Nāvessods pakarot izpildīts 63 gadus vecajam Asaharam un vēl sešiem šajā lietā notiesātajiem sektas dalībniekiem, ziņo Japānas mediji.

Asaharu, kura īstais vārds ir Čidzuo Macumoto, tiesa atzina par vainīgu apsūdzības 13 punktos, arī par uzbrukumu Tokijas metro 1995.gada martā, kā arī virknē citu noziegumu, kuros dzīvību zaudēja vēl 15 cilvēki.

Lai gan nāvessods Asaharam pēc astoņus gadus ilgušas prāvas tika piespriests 2004.gadā, tas izpildīts tikai tagad, jo tika gaidīts, kamēr tiesa izskatīs visu 13 šajā lietā uz nāvi notiesāto sektas locekļu apelācijas. Šis process noslēdzās šogad janvārī.

13 cilvēku gāja bojā un aptuveni 5000 cilvēku saindējās, kad sektas locekļi izpūta zarīna gāzi Tokijas metro sastrēgumstundā 1995.gada 20.martā. Televīzijā demonstrētie kadri ar guļošiem cilvēkiem metro pieturās un karavīriem maskās, kas noslēdza Tokijas metro stacijas, šokēja Japānas sabiedrību, kas bija pieradusi pie drošības ielās un metro stacijās.

Tiesas spriedumā teikts, ka Asahara pavēlēja noslepkavot advokātu Cucumi Sakamoto, kurš apkopoja sūdzības pret Aum Shinri Kyo, un viņa sievu un bērnu, un izplānoja uzbrukumu ar zarīnu Japānas centrālajā daļā 1994.gadā, kad dzīvību zaudēja septiņi cilvēki, kā arī uzbrukumu Tokijas metro.

Asahara noliedza savu vainu visās apsūdzībās, izņemot uzbrukumu kādam vīrietim ar VX gāzi. Viņš arī apgalvoja, ka sektas sekotāji noziegumus pastrādājuši bez viņa ziņas.

Saviem sekotājiem Asahara apgalvoja, ka viņš ir Šivas - iznīcības un atdzimšanas dieva hinduistu reliģijā - reinkarnācija, un aicināja viņus uzticēt sevi un savus līdzekļus sektas vadītājam. Par rīkojumu nepildīšanu Asahara savus sekotājus sodīja. No 1990.gada aprīļa Asahara sāka uzskatīt, ka visi cilvēki ir grēcīgi un viņus nepieciešams nogalināt, lai izglābtu to dvēseles.

2000.gadā sekta sevi pārdēvēja par Aleph. Japānas tiesībsargājošās iestādes to joprojām novēro.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Ja cilvēki paši lasītu Svētos Rakstus... viņi diezgan ātri tiktu līdz tai vietai, kur Jēzus Kristus skaidri apliecina saviem mācekļiem, ka NEVIENS NEZINA PASTARDIENAS DATUMU. Patiesi, ja NEVIENS NEZINA... tad arī viltus pravieši un prātā jukuši sektanti ne tik. Nezina. Ja cilvēki ZINĀTU, ka pastardienas sludinātāji melo pēc definīcijas, tad pastardienas sludinātājiem nebūtu sekotāju. KO VIŅI VIENI VARĒTU PASĀKT?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits