Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Japāna nolaidusi uz asteroīda zondi datu savākšanai

Japānas bezpilota kosmosa kuģis Hayabusa2 nolaidis uz asteroīdu Francijas un Vācijas izstrādātu zondi, trešdien paziņojusi Japānas Kosmosa izpētes pārvalde (JAXA).

Hayabusa2 pietuvojās asteroīdam Ryugu aptuveni 50 metru attālumā un nosūtīja uz to zondi Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT).

Hayabusa2 uzturas asteroīda tuvumā kopš jūnija. Aptuveni stundu pēc MASCOT nolaišanas JAXA saņēma pirmos signālus no tā, kas nozīmē, ka aparāts ir sekmīgi piezemējis.

Pagājušajā mēnesī JAXA nosūtīja uz Ryugu pašgājējus robotus Minerva-II, kas jau pārraidījuši uz Zemi virkni attēlu, kuros redzama asteroīda akmeņainā virsma.

MASCOT tika nomests asteroīda pretējā puslodē, lai tas un pašgājēju roboti netraucētu viens otram.

MASCOT, ko darbina litija baterija, spēs darboties līdz 16 stundām, savācot un pārraidot datus, tostarp temperatūras mērījumus un datus par minerālu dažādību. Ierīce ir aprīkota ar fotokameru, mikroskopu un citiem instrumentiem.

Hayabusa2 bija nepieciešami vairāk nekā trīs gadi, lai sasniegtu Ryugu, un kosmosa kuģis vēlāk pats mēģinās nosēsties uz asteroīda, lai savāktu paraugus un nogādātu tos atpakaļ uz Zemes.

Zinātnieki cer atrast organisko materiālu un ūdens pēdas, kas varētu dot atbildes uz jautājumiem par dzīvību, tostarp par to, vai materiāli no kosmosa palīdzējuši rasties dzīvībai uz Zemes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits