Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Japāna paceļ gaisā iznīcinātājus, reaģējot uz Ķīnas provokatīvo lidojumu

Japāna bija spiesta pacelt gaisā iznīcinātājus pēc tam, kad svētdien astoņi Ķīnas militārie lidaparāti - bumbvedēji, izlūklidmašīnas un vismaz viens iznīcinātājs - provokatīvi tuvu pietuvojās Japānas gaisa telpas robežām un veica lidojumu stratēģiski svarīgā šaurumā starp Okinavas un Mijakodžimas salām, tuvumā Senkaku salām, par kuru pārvaldīšanu Japānai ar Ķīnu ir ieildzis strīds, vēsta BBC.

Ķīna apstiprināja, ka svētdien reģionā atradušies 40 tās lidaparāti, kuri veikuši "rutīnas treniņlidojumus". Kaut gaisa telpas robeža pārkāpta netika, šo lidojumu Japāna uztver kā spēka demonstrāciju - tā bija pirmā reize, kad Japāna minētajā šaurumā fiksējusi ķīniešu iznīcinātājus.Nedēļu pirms šī lidojuma Japāna paziņoja, ka Dienvidķīnas jūrā tiks rīkotas militārās mācības, kurās piedalīsies arī ASV flote.Japānas premjers Sindzo Abe paziņoja, ka Tokija vēlas uzlabot attiecības ar Ķīnu, taču jebkādi "vienpusēji mēģinājumi mainīt _status quo _reģionā netiks paciesti", proti, runājot par ieilgušo strīdu, kurā Ķīna izsaka pretenzijas uz Japānas pārvaldītajām Senkaku salām, ziņo Bloomberg. Ķīna ik pa laikam veic dažādas provokācijas Senkaku salu tuvumā, tostarp vairākkārt šķērsojot jūras robežu ar patruļkuģiem.Senkaku arhipelāgs, kuru ķīnieši dēvē par Djaoju salām, atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas. Tokijas un Pekinas domstarpības saasinājās 2012.gada septembrī, kad Japānas valdība nacionalizēja Senkaku salas, kas iepriekš piederēja privātiem īpašniekiem. Tokija norāda, ka tā vienkārši bijusi administratīva īpašumtiesību maiņa un Pekinas pretenzijām uz šo arhipelāgu nav nekāda vēsturiska pamatojuma. Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau 14.gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš 19.gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā. 1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits