Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Japānā sievietes cīnās pret prasību darba vietā atrasties augstpapēžu kurpēs

Japānā plašu rezonansi izraisījusi sociālo mediju kampaņa pret ģērbšanās kodeksu darba vietā un darba devēju prasībām, ka sievietēm darba vietā jāstaigā augstpapēžu kurpēs.

Nepilni 20 tūkstoši sieviešu parakstījušas tiešsaistes petīciju, pieprasot valdībai aizliegt uzņēmumiem izvirzīt nosacījumu sievietēm darbā ierasties augstpapēžu kurpēs.

Kampaņu #KuToo aizsāka aktrise un ārštata tekstu autore Jumi Isikava, kura pirmdien iesniedza petīciju Japānas Veselības ministrijā.

#KuToo ir vārdu spēle ar japāņu valodas vārdiem "kucu" un "kucuu", kas nozīmē attiecīgi kurpes un sāpes, kā arī visā pasaulē uzvirmojušo kustību #MeToo, kur sievietes dalās pieredzes stāstos par seksuālu aizskaršanu darba vietā.

Isikava mikroemuāru vietnē Twitter sūdzējās, ka nepilnas slodzes darbā apbedīšanas birojā viņai tiek pieprasīts nēsāt augstpapēžu kurpes. Viņas sašutumam pievienojās daudz citu sieviešu.

"Pēc darba visas pārvelk sporta apavus vai bezpapēžu kurpes," aktīviste rakstīja petīcijā, norādot, ka augstpapēžu kurpes var izraisīt kaula izaugumus, tulznas un muguras lejasdaļas deformāciju.

"Ir grūti kustēties, nevar paskriet un sāp pēdas. Viss tikai manieru dēļ," Isikava rakstīja, uzsverot, ka no vīriešiem netiek gaidīta tāda upurēšanās.

Gadu desmitiem tika uzskatīts, ka uzņēmējiem darbā jāierodas kaklasaitē, bet tas ir mainījies kopš 2005. gada, kad Japānas valdība sāka kampaņu, mudinot kompānijas samazināt gaisa kondicionieru izmantošanu un elektrības patēriņu. Tagad liela daļa uzņēmēju un ierēdņu ikdienā darba neatrodas kaklasaitē.

Petīcijā tiek pieprasīts izbeigt dzimumu diskrimināciju un "atvieglot darba apstākļus ikvienam, radot darba vidi, kurā nav lieku traucēkļu".

Japānas Veselības ministrija paziņoja, ka petīcija tiek izskatīta, bet detalizētāku komentāru nesniedza.

Lielbritānijā Nikola Torpa 2016. gadā sāka līdzīgu petīciju pēc tam, kad viņai lūdza doties uz mājām, jo viņa atteicās darba vietā nēsāt augstpapēžu kurpes.

Pēc tam sāktajā parlamentārajā izmeklēšanā tika secināts, ka Lielbritānijā pastāv ģērbšanās kodekss darba vietā un diskriminācija, tomēr Lielbritānijas valdība noraidīja likumprojektu, kurā bija paredzēts aizliegums uzņēmumiem pieprasīt, lai sievietes darba vietā atrodas augstpapēžu kurpēs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits