Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Japānas valdība varētu atkāpties no visu iepriekšējo valdību principiem un iekļaut bruņojumā iznīcinātāju bāzes kuģus, pārbūvējot Izumo klases helikopteru kuģus (attēlā)

Japānas flotes jaunieguvums vairos saspīlējumu ar Ķīnu

Japāna savu floti stiprinās ar lidmašīnu bāzes kuģiem - šī spēcīgā ieroča Japānas arsenālā nav bijis kopš Otrā pasaules kara beigām. Tiesa, Japāna bāzes kuģus nebūvēs pavisam no jauna, bet pārbūvēs jau esošos helikopteru bāzes kuģus reaktīvo iznīcinātāju vajadzībām, vēsta Japānas mediji. Par šo soli nav iepriecināta Ķīna.

Pagaidām par Japānas ieceri ziņo mediji, bet pastāv liela varbūtība, ka helikopteru bāzes kuģu pārbūvi par iznīcinātāju bāzes kuģiem jau oficiāli iekļaus jaunajās Japānas aizsardzības vadlīnijās, kas tiks laistas klajā decembrī.

Arī Japānas aizsardzības ministrs Takeši Ivaja izteicies, ka "vēlams, lai kuģi varētu tikt izmantoti dažādiem mērķiem."

Biznesa izdevums Nikkei vēstīja, ka Japāna grasās no ASV pasūtīt vēl 100 modernos un ļoti dārgos lidaparātus F-35 par kopējo summu tuvu deviņiem miljardiem dolāru. Šobrīd Japāna no amerikāņiem jau iegādājusies 42 F-35 lidmašīnas. 

Šobrīd Japānas rīcībā nav lidmašīnu bāzes kuģu un nav bijuši kopš Otrā pasaules kara beigām. Japānas līdzšinējās valdības allaž izslēgušas iespēju papildināt valsts militārās spējas ar šādiem kuģiem, pamatojot, ka tas būtu pretrunā ar pacifisma principos balstīto konstitūciju un militāro doktrīnu, kas vērsta uz aizsardzību, nevis ofensīvu. 

Nupat klajā nākusī informācija liecina, ka Japāna varētu pārbūvēt divus 248 metrus garos Izumo klases kuģus, kas šobrīd pielāgoti helikopteru apkalpošanai, iznīcinātāju pārvadāšanai. Šāda iecere pamatota ar Ķīnas ekspansiju Klusajā okeānā - Ķīnas rīcībā ir aviācijas bāzes kuģi. Tikmēr kritiķi brīdina, ka tādējādi Japāna atkāptos no saviem pacifisma principiem un uz aizsardzību orientētās militārās doktrīnas, proti, aviācijas bāzes kuģi tiek uztverti kā ofensīvs bruņojums, jo ļauj nogādāt iespaidīgu ugunsjaudu - modernu iznīcinātāju floti - faktiski pie jebkuras valsts robežām

The Guardian raksta, ka Ķīnas flotes pastiprinātā aktivitāte tālu no saviem krastiem palielinājusi abpusējo spriedzi starp Pekinu un Tokiju. Jāatgādina, ka aizvien abu valstu attiecībās saspīlējumu rada strīds par neapdzīvotām salām, uz kurām pretenzijas izteikuši gan japāņi, gan ķīnieši - Japāna sauc par Senkaku, bet Ķīna par Djaoju salām.

Top komentāri

TrollisJT
T
Ak Ķīna nav ieriecināta? Nemuldiet tukšu! Ķīnas politiķiem un militāristiem tā ir laba Ziemassvētku dāvana!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits