Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Eksperti pauž viedokli, ka uz Ziemeļkorejas zvejniekiem tiek izdarīts spiediens, un tas dzen laivu apkalpes tālāk un tālāk jūrā prasītā loma meklējumos

Japānas piekrastē atrod šogad pirmo "spoku laivu" ar līķiem

Japānas piekrastē uzietas šogad pirmās, visticamāk, Ziemeļkorejas zvejnieku laivas atlūzas ar baisu "kravu", vēsta CNN. Šādas laivas ik gadu tiek izskalotas Japānas piekrastē, un nereti tajās atrodas arī zvejnieku mirstīgās atliekas. Nupat Išikavas prefektūras piekrastē izskalotā laiva nav izņēmums - tajā atradās septiņu cilvēku līķi.

Laiva, visticamāk, ir nākusi no Ziemeļkorejas, jo tajā atrastas piespraudes ar šīs valsts bijušo līderu - Kima Čen Ira un Kima Ir Sena - ģīmetnēm, kā arī cigarešu paciņa ar uzrakstiem korejiešu valodā. 

Šogad Japānas piekrastē jau izskalotas vēl astoņas citas laivas, taču nevienā no tām nebija cilvēku vai to mirstīgo atlieku.

Tā dēvētās "spoku laivas" Japānas piekrastē tiek izskalotas regulāri. Piemēram, pērn fiksēti 104 šādi gadījumi. Tāpat uzieti vairāki desmiti līķu, bet vēl vairāki desmiti cilvēku izglābti un izdzīvojuši.

Zivis ir viens no pieejamākajiem un lētākajiem olbaltumvielu avotiem Ziemeļkorejā, tāpēc ar daudzām sankcijām sodītā valsts cenšas izvērst zvejniecību, un zvejas laivu apkalpes ir spiestas doties arvien tālāk un tālāk no krasta loma meklējumos. Tāpat lielu daļu jūras velšu Ziemeļkoreja eksportē uz Ķīnu. CNN, atsaucoties uz Korejas Starptautiskās ekonomikas politikas institūta datiem, vēsta, ka pērn Ziemeļkorejas zvejas produktu eksports uz Ķīnu pieaudzis par 88%.

Dodoties loma meklējumos tālāk no krasta, slikti aprīkotās laivas nereti nonāk laikapstākļu varā, tiek aizpūstas vēl tālāk jūrā vai vētrās tiek bojātas un ir spiestas dreifēt. Tā kā Ziemeļkoreja no Japānas atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā, bieži vien līdz Japānai aizdreifējušo laivu apkalpes jau ir gājušas bojā, jo uz laivām nebija pietiekamu pārtikas un ūdens krājumu tik ilgam ceļojumam.

Problēma neskar tikai Japānu - līdzīgi "spoku kuģi" reizēm tiek izskaloti arī Dienvidkorejas piekrastē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits