Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Japānas ūdeņos iepeld spoku laivas ar trūdošiem cilvēku līķiem

Pamestas, izskalotas laivas ar cilvēku mirstīgajām atliekām sadalīšanās stadijā - tā ir Japānas krasta apsargu ja ne gluži ikdiena, tad nekāds retums arī ne. CNN vēsta, ka pēdējās piecās nedēļās pie Japānas krastiem uzietas 12 šādas laivas ar cilvēku līķiem - neparasti daudz tik īsā periodā -, taču tas notiek jau gadiem.

Pēdējo piecu gadu statistika ir skarba - kopā 283 laivas. Pazīmes liecina, ka laivu izcelsme ir Ziemeļkoreja, bet uz klāja mirušie lielākoties, visticamāk, bijuši zvejnieki, tomēr šos secinājumus nevar vispārināti attiecināt uz visiem gadījumiem. Lielākajai daļai no laivām uz borta ir uzraksti korejiešu valodā, dažās no tām uzieti tīkli un citi zvejas piederumi.

"Nav šaubu, ka tās ir Ziemeļkorejas laivas," uzskata eksperts, Chatham House politikas institūta Āzijas programmas vadītājs Džons Nilsons Raits, kā argumentu minot ne tikai uzrakstus korejiešu valodā, bet arī to, ka laivas ir ļoti primitīvas un novecojušas.

Zvejnieku laivu gadījumā izmeklētāji pieļauj, ka tās iepūstas jūrā nelabvēlīgos laikapstākļos un nav spējušas atgriezties. 20. novembrī izskalotā laiva jūrā dreifējusi aptuveni trīs mēnešus - par to liecina uz klāja atrasto 10 cilvēku mirstīgo atlieku sadalīšanās stadija, lēš Japānas Krasta apsardzes dienests. Lai noskaidrotu bojāgājušo dzimumu un vecumu, tiek veiktas ekspertīzes.

Zīmīgi arī, ka pēdējos mēnešos Ziemeļkorejas diktators Kims Čen Uns īpaši izcēlis zvejrūpniecību kā valstiski svarīgu nozari, mudinot rekordtempā palielināt nozveju. Tomēr ne visas izskalotās laivas bija zvejas laivas. Atsevišķos gadījumos drēbju fragmenti uz līķiem vedina domāt par to, ka tā varētu būt bijusi militārā uniforma. Japānas lielākā raidorganizācija NHK vēstīja, ka uz kādas no laivām atrasts drēbes gabaliņš, uz kura bija rakstīts "Korejas Tautas armija". Tāpat nevar izslēgt versiju, ka atsevišķos gadījumos bojāgājušie apzināti centušies bēgt no totalitārās valsts.

Japānas Krasta apsardzes apkopotā statistika liecina, ka 2011.gadā Japānas ūdeņos uzietas 57 šādas laivas, 2012.gadā - 47; 2013.gadā pat 80, bet pērn 65. Šī gada statistika - 34 "spoku kuģi".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits