Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunais koronavīruss, visticamāk, tika nodots cilvēkam no sikspārņa caur citu dzīvnieku

Jaunais koronavīruss, visticamāk, tik nodots cilvēkam no sikspārņa caur citu dzīvnieku, secināts starptautisko ekspertu misijas ziņojumā, kas pirms publiskošanas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā.

Šī hipotēze uzskatāma par iespējamu vai ļoti iespējamu, teikts ilgi gaidītajā ziņojumā, kas izstrādāts sadarbībā ar Ķīnas zinātniekiem.

Savukārt teorija, ka vīruss izkļuvis no laboratorijas, ir ārkārtīgi mazticama, secināts ekspertu ziņojumā pēc Uhaņas apmeklējuma.

Eksperti atgriezās no Uhaņas pirms vairāk nekā mēneša. Ziņojuma kavēšanās tika skaidrota ar saskaņošanas un tulkošanas problēmām, lai gan fonā notika arī diplomātiskas ķildas par ziņojuma saturu.

Preses konferencē Uhaņā 9.februārī misijas noslēgumā eksperti un viņu ķīniešu kolēģi lika skaidri noprast, ka vēl nevar nākt klajā ar noteiktiem secinājumiem. Taču viņi sacīja, ka aplūkojuši dažādas hipotēzes un izvērtējuši to ticamību.

Eksperti uzskata, ka vīruss SARS-CoV-2, kas izraisa slimību Covid-19, sākotnēji cēlies no sikspārņiem.

Viena no teorijām, kas tika aplūkotas, ir vīrusa pārnešana no sikspārņiem uz cilvēkiem. Ziņojumā šī teorija novērtēta kā iespējama, taču par daudz ticamāku atzīta vīrusa nonākšana no sikspārņiem pie kāda cita dzīvnieka, kas savukārt inficējis cilvēkus.

"Lai gan tuvākie radnieciskie vīrusi ir atrasts sikspārņos, evolucionārā distance starp šiem sikspārņu vīrusiem un SARS-CoV-2 ir aplēsta uz vairākām desmitgadēm, kas liecina par iztrūkstošo posmu," teikts ziņojumā. Taču eksperti nav secinājuši, kurš dzīvnieks varētu būt bijis starpposms.

Ziņojumā nav izslēgta iespējamība inficēties ar SARS-CoV-2 caur saldētu pārtiku, jo vīruss spēj izdzīvot ļoti lielā aukstumā.

Teorija par SARS-CoV-2 noplūdi no laboratorijas ziņojumā atzīta par mazticamu. Ziņojumā norādīts, ka nevienā laboratorijā pirms 2019.gada decembra nav bijis reģistrēts neviens vīruss, ka līdzinātos SARS-CoV-2. Turklāt ziņojumā arī norādīts, ka laboratorijās Uhaņā tiek ievēroti stingri drošības pasākumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits