Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Medību bises nav plānots aizliegt, taču, ja likumu pieņems galīgajā lasījumā, civilpersonas vairs nedrīkstēs iegādāties pumpja darbības principa bises, kurās var ielādēt vairāk par 5 patronām

Jaunzēlandē liels solis pretī stingrākai ieroču aprites kontrolei

Jaunzēlandes likumdevēji otrdien pirmajā lasījumā atbalstījuši likumprojektu par šaujamieroču aprites ierobežošanu. Deputāti cer, ka jau līdz nedēļas nogalei projekts būs ieguvis likuma spēku. Ar šo likumu tiks aizliegti tāda veida ieroči, kādus pagājušajā mēnesī uzbrucējs izmantoja Kraistčērčas mošeju slaktiņā.

Likumprojektu atbalstīja gan konservatīvie, gan liberāļi, un no parlamenta 120 deputātiem pret balsoja tikai viens.

Policijas ministrs Stjuarts Nešs atzina, ka saskaņā ar pašreizējo regulējumu pārāk daudziem cilvēkiem ir pieejami bīstami ieroči.

"Mūs motivē arī to 50 vīriešu, sieviešu un bērnu, kas tika atņemti viņu tuviniekiem 15. martā, piemiņa," sacīja ministrs. "Viņu piemiņa ir mūsu atbildība. Mēs negribam piedzīvot, ka mūsu valstī atkal notiek tamlīdzīgs uzbrukums. Esam spiesti rīkoties ātri."

Jaunzēlandē šaujamieroča atrašanās īpašumā ir izņēmuma privilēģija, nevis tiesības, norādīja ministrs.

Konservatīvais likumdevējs Deivids Sīmors balsoja pret likumprojektu, sakot, ka tas ir sasteigts.

Daudzi jaunzēlandieši bija šokēti par to, cik jaudīgus šaujamieročus uzbrucējs bija varējis legāli iegādāties, tāpēc atbalsts stingrākai ieroču aprites kontrolei Jaunzēlandes iedzīvotāju vidū ir liels.

Tiesa, pārmaiņām ir arī pretinieki. Vairāk nekā 14 000 cilvēku parakstījuši petīciju, kas ir iesnigta parlamentam. Tajā pausts viedoklis, ka pārmaiņas ir netaisnīgas attiecībā pret likumam paklausīgiem pilsoņiem un ka tās tiek steidzinātas emociju iespaidā.

Likumprojektā paredzēts aizliegt militāra stila pusautomātiskos šaujamieročus, tāpat aizliegtas tiks lielas ietilpības magazīnas. Paredzēts arī aizliegt pusautomātiskos šaujamieročus, kurus var aprīkot ar noņemamām aptverēm, un pumpja darbības tipa bises, kurās var ielādēt vairāk nekā piecas patronas.

Likumprojektā nav paredzēts aizliegt šaujamieročus, kādus bieži izmanto zemnieki un mednieki, ieskaitot pusautomātiskos 22. kalibra šaujamieročus, kuros var ielādēt līdz desmit patronām, un bises ar ietilpību līdz piecām patronām.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Absolūti dekoratīvi pasākumi, kas pret reālu terorismu nepalīdzēs neko. Teroristam šaujamierocis nav vajadzīgs vispār.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits