Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jaunzēlandē sāk iznīcināt šaujamieročus

Jaunzēlandes policija sākusi iznīcināt no iedzīvotājiem atpirktos šaujamieročus, kuri tika aizliegti pēc Kraistčērčas slaktiņa, ziņo Al Jazeera.

Pēc traģiskā uzbrukuma, kurā tika nogalināts 51 cilvēks divās Kraistčērčas mošejās, Jaunzēlande pieņēma striktāku ieroču aprites likumu, aizliedzot pusautomātiskos šaujamieročus un kaujas šautenes, kādas apšaudē izmantoja uzbrucējs - Austrālijas pilsonis Brentons Tarants.

Jaunzēlandes policija ziņo, ka speciālā kampaņā, kurā valsts atpērk ieročus no to īpašniekiem, iznīcināšanai nodoti jau 56 350 ieroči un 188 000 ieroču daļu. Pret kampaņu aktīvi iestājas šaujamieroču tirgotāji.

Kampaņas galvenais mērķis bija atpirkt šaujamieročus, nodrošinot atlīdzību par ieroci un amnestiju, ja šaujamierocis iegādāts nelegāli. 

Jaunzēlandes policija informē, ka kampaņa netiks pagarināta un ka iedzīvotāji, kuri nebūs nodevuši pusautomātiskos šaujamieročus vai kaujas šautenes līdz piektdienai, var zaudēt savu ieroča glabāšanas licenci, kā arī var tikt piespriests piecu gadu cietumsods.

Ieroču kontroles aizstāvji ziņo, ka kampaņa norisinās veiksmīgi par spīti atsevišķu ieroču īpašnieku pretestībai.

Licencēto šaujamieroču īpašnieku padome lēš, ka Jaunzēlandē ir aptuveni 170 000 nelegāli iegādātu ieroču. Kā liecina dati, tad atsavināti ir vien mazāk kā trešā daļa nelegālo ieroču.

Sidnejas Universitātes šaujamieroču politikas pētnieks Filips Alpers norāda, ka ieroču atpirkšana rezultējas drošākā sabiedrībā.

''Neviens negaida, ka policija nekavējoties atradīs visus nelegālos ieročus, taču katra automātiskā ieroča iznīcināšana samazina viena masveida uzbrukuma riskus, '' sacīja Alpers.

Ieroču atpirkšana nenoslēdz reformas Jaunzēlandē, valdība jau ir iesniegusi parlamentā likumprojektu par šaujamieroču reģistra izveidi, lai izsekotu katru ieroci valstī un nodrošinātu šaujamieroču apliecības tikai  ''piemērotām un drošām personām''.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka godīgajiem pilsoņiem ieročus gan atņems, bet teroristiem viņi paliks.
M
M
Laupītāji un teroristi priekā berzē rokas.
Vecsčekists
V
Viens idiots saskatījās bojevikus un ar automātisko ieroci sacaurumoja piecdesmit musulmaņus. To pašu varēja izdarīt ar krievu pistoli TT - vienu no trulākajiem, spēcīgākajiem, un lētākajiem ieročiem, kas ietilpst mēteļa kabatā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits