Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jemenā nogalināts Al Qaeda reģionālā atzara līdera vietnieks

Teroristu grupējuma Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP) vadības otrais cilvēks Saīds aš Šahri decembrī Jemenā smagi ievainots jemeniešu un amerikāņu kopīgi īstenotā specoperācijā un vēlāk miris, atsaucoties uz nelaiķa tuviniekiem, trešdien vēsta telekanāls Al Arabiya.

Saūda Arābijā dzimušais Šahri, kas zināms arī kā Sufjans al Azdi, ievainots decembra otrajā nedēļā, ieslīdzis komā un drīz pēc tam nomiris. Viņš apglabāts Jemenā. Kā tviterī otrdien pavēstīja zināmais džihādists Abdulla bin Muhameds, Šahri miris "pēc ilga ceļojuma, cīnoties pret cionistu krustnešu kampaņu".

Lai gan izskanējusi versija par Šahri nāves apstākļiem, telekanāls CNN vēsta, ka skaidru ziņu par notikušo nav. Trīs augsta ranga Jemenas Aizsardzības ministrijas amatpersonas CNN pavēstīja, ka nav pierādījumu, kas apliecinātu kaujinieku līdera nāvi. "Mums nav pierādījumu, kas apstiprinātu viņa nāvi, un mūsu valdība turpina vajāt teroristu tīklu," skaidroja viena no vārdā neminētajām amatpersonām. Pēc viņa teiktā, kopš pērnā decembra sākuma nogalināti vairāk nekā 80 aizdomās turamie Al Qaeda kaujinieki, taču, cik zināms varasiestādēm, Šahri nav starp tiem.

Šahri tika uzskatīts par AQAP līdera vietnieku, vēsta Al Arabiya. Viņš 2009.gadā organizēja atentātu, kurā tika ievainots Saūda Arābijas iekšlietu ministrs princis Muhameds ben Najefs. Ziņas par Šahri nāvi izskanējušas arī agrāk. Pēdējo reizi tas notika septembrī, kad tika ziņots, ka viņš esot nogalināts uzlidojumā. Tiesa gan, nākamajā mēnesī parādījās audio ieraksts, kurā kāds cilvēks, domājams Šahri, bija dzirdams sakām, ka joprojām ir dzīvs.

Šahri sešus gadus pavadīja Gvantanamo bāzē, bet 2007.gadā viņš tika atbrīvots. Gadu vēlāk viņš no Saūda Arābijas aizbēga uz Jemenu. Šahri ir Saūda Arābijas pilsonis.

ASV pērn pastiprināja bezpilota lidaparātu uzlidojumus Jemenā, vēršot tos pret AQAP augstāko vadību. Pirmdien šādā uzlidojumā Jemenā tika nogalināti divi Al Qaeda kaujinieki, bet vēl pieci tika ievainoti. Savukārt sestdien Savienoto Valstu bezpilota lidaparāti nogalināja astoņus nemierniekus.

Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi oktobrī pavēstīja, ka sadarbībā ar ASV tiks pastiprināti apkaroti Al Qaeda kaujinieki. Reaģējot uz šo paziņojumu, teroristi veica vairākus uzbrukumus, nogalinot vairāk nekā 60 cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits