Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Kačiņska lidmašīnas kabīnē pirms katastrofas bijušas nepiederošas personas

Krievijas izmeklētāji vēsta, ka Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas pilotu kabīnē pirms liktenīgās katastrofas bijušas nepiederīgas personas. Sarunu ierakstos dzirdamas divu cilvēku balsis, no kurām viena ir identificēta. Izmeklētāji pagaidām nevēlas publiski izpaust šī cilvēka vārdu, bet Polijas ziņu aģentūra PAP informē, ka tas varēja būt Polijas gaisa kara spēku komandieris Andžejs Blasiks.


Katastrofas brīdī pilotu kabīnes durvis bija atvērtas, bet nepiederošās personas kabīnē viesojušās 16 līdz 20 minūtes pirms katastrofas. Krievijas izmeklētāji secina, ka nepiederošu personu atrašanās pilotu kabīnē neatbilst civilās aviācijas praksei, bet Polijas izmeklētāju pārstāvis Edmunds Klihs iebilst, ka uz prezidenta lidmašīnu attiecas militārās, nevis civilās aviācijas noteikumi.


Pēc katastrofas izskanēja minējumi, ka ietekmīgas amatpersonas izdarījušas spiedienu uz pilotiem, lai lidmašīna sliktos laika apstākļos nolaistos Smoļenskas lidlaukā un L.Kačiņskis paspētu uz piemiņas ceremoniju Katiņā. Izmeklētāji apgalvo, ka pagaidām nav rasti pierādījumi šai versijai. E.Klihs gan atzinis, ka ekipāža apzinājusies, cik svarīgi L.Kačiņskim bija paspēt uz ceremoniju Katiņā. Izmeklētāji vēsta, ka piloti nav uzklausījuši brīdinājumus par nepiemērotiem laika apstākļiem un centušies nolaisties biezas miglas apstākļos. 10.aprīļa aviokatastrofā gāja bojā 96 cilvēki.


Krievijas izmeklētāji tikmēr nolieguši aizdomas, ka pēc katastrofas Krievijas rīcībā nonākusi slepenā NATO informācija, piemēram, šifrētai saziņai izmantotie kodi. «Tehniskās komisijas rīcībā nav nekādu slepenu vai valsts noslēpumu saturošu materiālu,» apgalvo izmeklēšanas komisijas vadītāja Tatjana Anodina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits