Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kadafi 90. gados piedāvājis Kazahstānai izveidot pirmo musulmaņu atombumbu

Bijušais Lībijas līderis Muamars Kadafi 90.gadu sākumā piedāvājis Kazahstānas prezidentam Nursultanam Nazarbajevam saglabāt šīs bijušās padomju republikas teritorijā kodolarsenālu, lai izmantotu to kā „pirmo musulmaņu atombumbu”. Par to, kā vēsta aģentūra RIA Novosti, paziņojis bijušas Kazahstānas ārlietu ministrs, pašlaik viens no ANO ģenerālsekretāra vietniekiem Kasimzhomarts Tokajevs.

Atbilstošī K. Tokajeva vārdiem, 1992.gadā tikusi saņemta valsts prezidentam Nursultanam Nazarbajem adresēta M. Kadafi vēstule, kurā viņš solījis „piešķirt daduzmiljardu palīdzību” kodolarsenālu saglabāšanai, tomēr Kazahstānas prezidents nav atbalstījis Lībijas līdera iniciatīvu.

K. Tokajevs arī atzīmēja, ka „būtu ieteicams nodot atklātībai vēstules saturu, kas glabājas arhīvos, lai laikabiedri un politiķu un zinātnieku nākamās paaudzes varētu labāk saprast tā sarežģītā laika posma dinamiku”.

Kā zināms, padomju laika posmā tieši tagadējās Kazahstānas teritorijā esošajā Semipalatinskas poligonā atradās tā laika modernākie padomju kodolieroči. No 1949. līdz 1989.gadam poligonā arī tika veikts ne mazāk par 468 kodolizmēģinājumiem, kuru laikā tika uzspridzināts vismaz 616 atombumbu un kodoltermisko iekārtu. 1991. gada 29.augustā Kazahstānas varas iestādes pieņēma lēmumu slēgt Semipalatinskas kodolpoligonu.

Jāatgādina, ka M. Kadafi 2011. gada 20. oktobrī nogalināja Lībijas nemiernieki. Par to, ka Džamahirijas līderis savas atrašanās pie varas gados varēja nodarboties ar kodolieroču izstrādāšanu, vairākkārt izteikušies rietumvalstu eksperti, tomēr apstiprinājums šādiem apgalvojumiem nav atrasts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits