Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kadafi piedāvā sākt sarunas par varas nodošanu

Lībijas diktators Muammars Kadafi ir gatavs sarunām par varas nodošanu, kuras vadīs Kadafi dēls Saadi, svētdien vēsta britu raidsabiedrība BBC, savukārt nemiernieki uzsvēruši, ka sarunas iespējamas vien tad, ja Kadafi padosies.

BBC vēsta, ka par to Kadafi pārstāvis paziņojis ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP), piebilstot, ka Kadafi joprojām atrodas Lībijā.

Kadafi pārstāvis Musa Ibrahims esot piezvanījis AP Ņujorkā un paziņojis, ka Kadafi joprojām atrodas Lībijā, tomēr konkrētu vietu neprecizēja.

AP apgalvo, ka atpazinuši Ibrahimu pēc balss. Ibrahims teicis, ka Kadafi piedāvājis sākt sarunas ar nemierniekiem par varas nodošanu un to vadību uzticējis savam dēlam Saadi.

Šonedēļ ASV ziņu kanāls CNN vēstīja, ka ir elektroniski sazinājies ar Saadi Kadafi, kurš apstiprinājis vēlmi sākt sarunas ar nemierniekiem par pamieru.

"Mēģināšu saglabāt savu pilsētu Tripoli un divus miljonus tur dzīvojošos cilvēkus," rakstījis Saadi Kadafi, piebilstot, ka "pretējā gadījumā Tripole uz mūžiem tiks zaudēta tāpat kā Somālija". Viņš arī piebildis, ka bez pamiera noslēgšanas drīz Tripolē "būs asins jūra".

Nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes pārstāvis aģentūrai "Reuters" svētdien paziņoja, ka sarunas ar Kadafi sāks tikai tad, ja viņš padosies.

"Nekādas sarunas ar Kadafi nenotiks," teica nemiernieku padomes loceklis, kas atbildīgs par naftas un finanšu jautājumiem, Ali Tarhuni. "Ja viņš vēlas padoties, tad mēs sāksim sarunas un sagūstīsim viņu," piebilds Tarhuni.

Lai gan Kadafi atrašanās vieta nav zināma, arī nemiernieki uzskata, ka viņš joprojām slēpjas Tripoles apkaimē.

Nemiernieki norāda, ka turpina meklēt Kadafi, tomēr viņu prioritāte ir atgriezt valstī normālu situāciju, lielāko uzmanību šobrīd pievēršot humānajiem jautājumiem.

Nemiernieki paziņojuši, ka svētdien sāks izplatīt 300 tūkstošus tonnu degvielas un nākamo 48 stundu laikā nodrošinās arī ēst gatavošanai nepieciešamās gāzes piegādes. Jau tuvāko dienu laikā Tripoles ostā gaidāms pietauvojamies kuģis ar tīru dzeramo ūdeni un dīzeļdegvielu elektrostacijām.

Tripoles galveno ūdens avotu - lielu mākslīgi izveidotu upi -opozīcijas spēki slēdza, apgalvojot, ka valda bažas, ka Kadafi lojālie spēki to varētu saindēt.

Pirms nedēļas Lībijas nemiernieki iegāja Tripolē un kopš tā laika ieguvuši arvien lielāku kontroli galvaspilsētā, tagad kontrolējot praktiski visu tās teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits