Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kambodžā sākas prāva pret sarkano khmeru līderiem

ANO atbalstītajā Kambodžas genocīda tribunālā pirmdien sākās prāva pret trim bijušā sarkano khmeru režīma līderiem, kas apsūdzēti genocīdā un citās zvērībās šī režīma laikā septiņdesmito gadu otrajā pusē.

Prāvā tiek tiesāti sarkano khmeru režīma vadītāja Pola Pota vietnieks jeb brālis Nr.2 Nuons Čea, bijušais valsts vadītājs Khieu Samfans un bijušais ārlietu ministrs jeb brālis Nr.3 Jengs Sari. Tiesa pirmdien pasludināja par atklātu lietas izskatīšanu pret viņiem.

Prāvā ir apsūdzēta arī Jenga Sari sieva Jenga Thiritha, bet pagājušajā nedēļā viņa tika atzīta par netiesājamu vecuma plānprātības dēļ. Tiesneši ir nolēmuši, ka apsūdzētā jāatbrīvo, bet viņa paliks apcietinājumā divas nedēļas, kamēr tiek izskatīta prokuratūras iesniegta apelācija.

Apsūdzētie ir vecumā no 79 līdz 85 gadiem un atrodas apcietinājumā kopš 2007.gada. Jūnija beigās tiesa pirmajā sēdē izskatīja ekspertu un liecinieku sarakstus un sākotnējos juridiskos iebildumus.

84 gadus vecais Nuons Čea, kurš 1998.gadā pārgāja Kambodžas valdības pusē, tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem sarkano khmeru režīma nāves mašinērijas izstrādātājiem un īstenotājiem.

79 gadus vecais Khieu Samfans bija valsts vadītājs un viens no režīma diplomātiem, kuriem bija kontakti ar ārpasauli. Viņš kopā ar Nuonu Čeu 1998.gadā pārgāja valdības pusē.

85 gadus vecais Jengs Sari kā ārlietu ministrs bija viena no nedaudzajām "sarkano khmeru" režīma publiskajām sejām. 1979.gadā viņš tika atzīts par vainīgu genocīdā Vjetnamas komunistu režīma atbalstītā prāvā, kas lielā mērā bija safabricēta, un 1996.gadā tika amnestēts pēc pāriešanas valdības pusē.

79 gadus vecā Jenga Thiritha bija Pola Pota svaine un sarkano khmeru režīma ietekmīgākā sieviete. Viņa bija šī režīma sabiedrisko lietu ministre, un daži pētnieki uzskata, ka viņa bijusi atbildīga par Kambodžas tradicionālā dzīvesveida pārkārtošanu atbilstoši sarkano khmeru ideoloģijai.

Starp šajā prāvā izvirzītajām apsūdzībām ir apsūdzības genocīdā, noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos saistībā ar apmēram divu miljonu Kambodžas iedzīvotāju nāvi no bada, pārmērīga darba, spīdzināšanas vai nāvessodiem "sarkano  khmeru" režīma laikā no 1975. līdz 1979.gadam.

Apsūdzības genocīdā attiecas tieši uz etnisko vjetnamiešu un musulmaņu čamu slepkavībām.

Tiesājamie noliedz viņiem izvirzītās apsūdzības, un ir gaidāms, ka prāva būs ilga un sarežģīta. Khieu Samfans jūnijā pauda gatavību sadarboties ar tiesu, bet apgalvoja, ka notikušais viņam neesot "pilnībā zināms". Nuons Čea jūnijā atstāja tiesas sēdi, paziņojot, ka "nav apmierināts". Jengs Sari oktobrī paziņoja tiesai, ka negrasās liecināt.  

Kambodžas genocīda tribunāls tika izveidots 2006.gadā pēc apmēram 10 gadu ilgām sarunām starp Kambodžu un ANO un tiek uzskatīts par pēdējo iespēju tiesāt sarkano  khmeru līderus. Tribunāls var piespriest mūža ieslodzījumu un vieglākus sodus, bet tam nav pilnvaru piespriest nāvessodu.

Režīma vadītājs brālis Nr.1 Pols Pots nomira 1998.gadā.

Tribunāla pirmajā prāvā tika notiesāts bijušā sarkano  khmeru režīma galvenā cietuma vadītājs Kaings Gueks Eavs jeb biedrs Dučs, kuram pagājušā gada jūlijā piesprieda 35 gadu cietumsodu par noziegumiem pret cilvēci, slepkavībām un spīdzināšanām viņa vadītajā Tuolslengas cietumā. Dučam cietumā būs jāpavada 30 gadi, jo Kambodžas armija viņu piecus gadus bija nelikumīgi turējusi apcietinājumā.

Dučs tika aizturēts 1999.gadā, kad kāds žurnālists viņu atrada džungļos, un tika oficiāli pārvests uz genocīda tribunālu 2007.gada jūlijā. Bijušajam matemātikas skolotājam Dučam 2008.gadā izvirzīja apsūdzības par to, ka viņš personīgi pārraudzījis vismaz 15 tūkstošu ieslodzīto spīdzināšanas un slepkavības bēdīgi slavenajā Tuolslengas cietumā, kas bija ierīkots bijušajā vidusskolā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits