Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kanādas medijs: Pret NATO karavīriem Latvijā tikusi vērsta ar Covid-19 saistīta dezinformācijas kampaņa

Pret Kanādas vadīto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā tika vērsta ar koronavīrusa pandēmiju saistīta dezinformācijas kampaņa, un alianses komandieri uzskata, ka tā īstenota no Krievijas, svētdien vēsta Kanādas sabiedriskās raidorganizācijas CBC portāls.

Kā vēsta Kanādas medijs, vairāki Baltijas un citu Austrumeiropas valstu mediji ziņojuši, ka starp NATO kontingenta karavīriem Ādažu bāzē ir liels inficēšanās ar jauno koronavīrusu gadījumu skaits. "Tas noteikti neatbilda patiesībai," CBC citē kaujas grupas komandiera Kanādas pulkveža Ērika Laforesta teikto.

Viltus ziņas, kas parādījušās pirms militārajām mācībām pagājušā mēneša beigās, noliegusi Latvijas Aizsardzības ministrija, norāda CBC portāls.

"Latvijas iestādes bija tās, kuras noliedza nepatieso informāciju, jo tā bija informācija par šajā valstī izvietotajiem karavīriem. Drīz - dažu stundu lakā - tās izskaidroja situāciju. Tas īstenībā notika ļoti ātri," sacījis Laforests.

Viņš piebildis, ka nepatieso informāciju drīz pēc tās parādīšanās noliegusi arī NATO.

Tā nav pirmā reize, kad Krievijas atbalstīti mediji Latvijā apsūdzēti mēģinājumos iedzīt ķīli starp Rietumvalstu militāro kontingentu un Latvijas sabiedrību. Neilgi pēc kontingenta dislocēšanas pirms trim gadiem internetā parādījās Kanādas karavīrus nomelnojoša informācija, atgādina CBC.

NATO, tostarp Kanādas, spēku komandieri arī agrāk vērsušies pret dezinformācijas kampaņām, esot aktīvi vietējā sabiedrībā un demonstrējot savus labos darbus. To uz laiku apturējusi pandēmija, taču kaujas grupa joprojām ir aktīva sociālajos tīklos, raksta portāls, atsaucoties uz Laforesta teikto.

Kaujas grupas komandieris arī paudis pārliecību, ka centieni neitralizēt viltus ziņas bijuši veiksmīgi, jo turpmāku mēģinājumu sēt nesaskaņas nav bijis.

Eiropas Savienības ārlietu dienesta pārstāvis Peters Stano norādījis, ka internetā izplatās ziņas, kurās ieteikts dzert balinātāju, lai mazinātu iespējas inficēties ar koronavīrusu, pandēmijas izraisīšanā vainota 5G tehnoloģija un cilvēki mudināti uzbrukt mobilo sakaru torņiem.

"Tas ir ļoti bīstami, jo ir cilvēki, kas rīkojas šīs dezinformācijas un maldinošo padomu ietekmē, un tas var izraisīt problēmas," Stano sacījis intervijā CBC.

Portāls raksta, ka pret NATO karavīriem vērstā propagandas kampaņa parādījusies apmēram tajā laikā, kad alianses karavīri piedalījušies mācībās, kuru gaitā viņi atstājuši bāzes teritoriju.

Mācībās Steele Crescendo piedalījušies karavīri un tanki, kas simulējuši aizsardzību pret bruņutehnikas uzbrukumu.

Laforests norādījis, ka karavīri valkājuši maskas, kad tas bijis nepieciešams, kā arī centušies ievērot divu metru sociālo distancēšanos.

Jūlijā paredzētā Kanādas un citu Latvijā izvietotās kaujas grupas karavīru rotācija notiks atbilstoši plānotajam, raksta CBC portāls, atsaucoties uz kaujas grupas komandiera teikto.

Visiem karavīriem pirms ierašanās Latvijā būs jāpavada divas nedēļas pašizolācijā savās militārajās bāzēs, piebildis Laforests.

Top komentāri

VVZ
V
Nesaprotu, kā slimība var "iedzīt ķīli starp karavīriem un sabiedrību"??? Ja, teiksim, uzzināšu, ka mans kaimiņš ir saslimis, tad viņam visādi centīšos palīdzēt- cepšu pankūkas un tās pastumšu zem viņa durvīm (pankūkas ir vienīgā pārtika, kas ir šādi pasniedzama), pa logu uz sniega lāpstas garā kātā pasniegšu viņam visu vajadzīgo, bet nekādu ķīļu starp mums nebūs! Pavisam noteikti! Slimība var piemeklēt katru, un ne jau tāpēc cilvēks kļūst slikts. Kad saslimšu pats, tad būs pienākusi kārta kaimiņam man cept pankūkas un uz lāpstas ar garu kātu pasniegt man vajadzīgo.
rekur
r
Domāju, ka tāda viltus informācija var uztraukt karavīru radiniekus. Visus pārejos tas pilnīgi neinteresē. Es, piemēram nemaz nezinu, ka Ādažos ir kanādieši. Un ja viņi būtu austrālieši vai spānieši- mani tā kā tā tas neinteresē.
Vecis
V
Nolādētie krievi! Draņķi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits