Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kataloņi cer iegūt neatkarību, rīkojot pirmstermiņa vēlēšanas

Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass otrdien paziņoja, ka vēlas sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas, kas faktiski kalpotu kā neatkarības referendums, kura rīkošanu bloķējusi Spānijas centrālā valdība. 

Vēlēšanas, kurās būtu vienots saraksts ar kandidātiem, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas, ir vienīgais veids, kā pēc 9.novembrī notikušā simboliskā neatkarības referenduma kataloņi var paust savu viedokli šajā jautājumā, norādīja Mass. 

Vairāk nekā stundu ilgajā runā, ar kuru Mass uzstājā Barselonā, viņš uzsvēra, ka pienācis laiks izmantot vienīgo instrumentu, kas palicis kataloņu rīcībā, lai piespiestu Madridi uzsākt sarunas par neatkarību. 

Kārtējās vēlēšanas Katalonijā paredzētas tikai 2016.gadā, taču jau iepriekš neatkarības atbalstītāji brīdinājuši Madridi, ka gadījumā, ja tā liegs rīkot referendumu par provinces neatkarību, var tikt izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas, kas faktiski būs tautas nobalsošana. 

Mass gan pagaidām nav nosaucis precīzu datumu, kad pirmstermiņa vēlēšanas tiks izsludinātas. 

Ja apvienotais saraksts iegūs absolūto balsu vairākumu, tam tiktu piešķirts mandāts, kas ļautu uzsākt Katalonijas valsts izveidošanas procesu, norādīja Mass. 

Kataloņu līderis piebilda, ka "rezultātam ir jābūt noteiktam, skaidram un ļoti saprotamam, lai pēc tam nebūtu debates par ko īsti tika balsots." 

Spānijas ģenerālprokurors pagājušajā nedēļā Masam un diviem Katalonijas parlamenta deputātiem izvirzīja kriminālapsūdzības, jo viņi piedalījušies juridiski nesaistošā balsojuma organizēšanā par Katalonijas atdalīšanos no pārējās Spānijas. 

Mass par simboliskā balsojuma rīkošanu paziņoja pēc tam, kad Spānijas Konstitucionālā tiesa līdz galīgā lēmuma pieņemšanai apturēja Barselonas iecerētā neatkarības referenduma rīkošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits