Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kataloņi svētdien veiks simbolisku balsojumu par reģiona neatkarību

Spānijas Katalonijas autonomā reģiona prezidents Arturs Mass sestdien paziņoja, ka jebkādi pasākumi, kurus Spānijas centrālā valdība veiktu, lai izjauktu simbolisko balsojumu par turīgā reģiona neatkarību, būs "tiešs uzbrukums demokrātijai", ziņo aģentūra BNS.

Spānijas Konstitucionālā tiesa pēc centrālās valdības lūguma otrdien bloķēja simbolisko referendumu, kuru svētdien ieplānojusi Katalonijas reģiona vadība valsts ziemeļaustrumos, tomēr nacionālistiskā valdība ir solījusi rīkot balsojumu, kuru organizē brīvprātīgie bez oficiāla vēlētāju saraksta.

"Es nezinu, ko viņi darīs, tas nav atkarīgs no mums, tomēr, ja viņiem ir kaut nedaudz veselā saprāta, domāju, ka jebkāda neierasta rīcība [balsojuma novēršanai] būtu tiešs uzbrukums demokrātijai un tiešs uzbrukums pamattiesībām," Mass sacīja intervijā sabiedriskajai televīzijai.

Spānijas centrālā valdība nav noteikusi ar kādām tieši tiesiskām sekām būs jāsastopas Katalonijas līderiem, balsojuma darbiniekiem un vēlētājiem, lai gan centrālās valdības pārstāvis Katalonijā ir brīdinājis, ka vietējās amatpersonas nevar izmantot publiskos resursus balsojuma veikšanai.

Lai gan Katalonijas nacionālisti prognozē lielu balsotāju līdzdalību, daudzi katalāņi, kas vēlas, lai turīgais reģions paliek Spānijas sastāvā, plāno balsojuma dienā palikt mājās.

Mass 27.septembrī parakstīja dekrētu, kas paredz 9.novembrī rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību. Konstitucionālā tiesa oktobrī paziņ

oja, ka ir pieņēmusi šo sūdzību un apturējusi referenduma rīkošanu, kamēr tā izskata centrālās valdības argumentus. Tiesai ir pieci mēneši sava sprieduma paziņošanai par to, vai šis referendums atbilst konstitūcijai, tomēr tiesa var pieprasīt šī termiņa pagarināšanu.

Pamatojoties uz tiesas darba ilgumu, Mass paziņoja par atteikšanos no referenduma organizēšanas. Vēlāk Mass solīja sarīkot nesaistošu referendumu, bet pēc tam tika paziņots, ka galvenokārt brīvprātīgie organizēs simbolisku balsojumu, lai noskaidrotu kataloņu viedokli.

Jau ziņots, ka apmēram puse kataloņu sliecas par labu neatkarībai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits