Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Katalonijas valdība nosoda "politisko" prāvu pret premjeru

Katalonijas valdība otrdien nosodīja prāvas uzsākšanu pret reģiona premjerministru Artūru Masu, lietu dēvējot par politiski motivētu. Mass tiek apsūdzēts, ka viņš pērn pretlikumīgi sarīkojis simbolisku balsojumu par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Kad Mass tika izsaukts uz tiesu, kur viņam būs jāatbild par pērn notikušo balsojumu, Katalonijas valdības preses sekretāre Neusa Munte norādīja, ka tā ir "politiska tiesas prāva".

"Mēs sastopamies ar politisku tiesas prāvu, valsts prokuratūras iesāktās lietas politisku orķestrēšanu," preses konferencē uzsvēra Munte.

"Mēs sastopamies ar kalambūru un demokrātijas anomāliju attiecībā uz prokuratūru un Spānijas valdību, ja tiek tiesāts cilvēks, kurš 2014.gada 9.novembrī sarīkoja balsošanu, lai Katalonijas pilsoņi varētu paust savu viedokli," viņa piebilda.

Masam jāierodas tiesā 15.oktobrī.

Katalonijas neatkarības jautājums aktualizējies pēc svētdien aizvadītajām reģionālajām vēlēšanām, kurās separātisti izcīnīja absolūto vairākumu parlamentā.

Masa saraksts Kopā par Jā! (Junts pel Si - JS), kurā apvienojušies Katalonijas neatkarības atbalstītāji, izcīnīja 62 no 135 vietām parlamentā, bet nelielā kreiso ekstrēmistu partija Tautas vienotības kandidāti (CUP), kas arī atbalsta atdalīšanos no Spānijas, ieguva desmit mandātus.

Kataloņu nacionālistu panākumi ir smags trieciens Spānijas konservatīvajam premjerministram Mariano Rahojam pirms decembrī gaidāmajām nacionālā parlamenta vēlēšanām.

Rahojs pirmdien paziņoja, ka vēlas sākt "dialogu" ar Kataloniju, bet nediskutēs par Spānijas "vienotības galu".

Katalonijas augstākās tiesas lēmums izsaukt Masu par pagājušajā gadā notikušo balsojumu var novest pie apsūdzību izvirzīšanas viņam.

Prokurori pārmet Masam varas ļaunprātīgu izmantošanu un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Mass pagājušajā gadā bija iecerējis rīkot tiesiski nesaistošu referendumu par Katalonijas neatkarību, taču to, pamatojoties uz Madrides prasību, apturēja Spānijas Konstitucionālā tiesa. Tā vietā kataloņi 9.novembrī sarīkoja neoficiālu, simbolisku tautas nobalsošanu.

Tajā piedalījās 2,2 miljoni cilvēku jeb aptuveni 40% balsstiesīgo, no kuriem apmēram 80% atbalstīja Katalonijas neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits