Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Katalonijas vēlēšanās vairākums balsu tiek pašnoteikšanās atbalstītāju partijām

Partijas, kas solījušas sarīkot referendumu par Spānijas Katalonijas reģiona pašnoteikšanos, guvušas spēcīgu vēlētāju atbalstu svētdien notikušajās reģiona parlamenta vēlēšanās, tomēr atbalsts premjerministra Artūra Masa partijai krities, līdz ar to viņam valdības izveidošanai būs jāmeklē citu partiju atbalsts.

Parlamentā , kurā kopumā ir 135 vietas, divas trešdaļas deputātu pārstāvēs četras separātistu partijas.

Masa centriski labējā Konverģences un savienības alianse (CiU) saņēmusi vislielāko balsu skaitu. Tomēr tās deputātu skaits Katalonijas parlamentā sarucis no 62 uz 50. Savukārt atbalsts kreiso nacionālistu partijai ERC palielinājies, un to jaunajā parlamentā līdzšinējo desmit deputātu vietā pārstāvēs 21. Abas partijas vēlas rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību no Spānijas.

Sociālistu partijai jaunajā parlamentā būs 20, bet Tautas partijai - 19 deputāti. Šīs abas partijas iebilst pret Katalonijas neatkarības centieniem. Pārējās trīs partijas, no kurām divas atbalsta pašnoteikšanās referenduma rīkošanu, sadalīs atlikušās 25 vietas. "Mēs noteikti esam vienīgais spēks, kas var vadīt šo valdību, bet mēs to nevaram vadīt vieni. Mums ir vajadzīga dalīta atbildība," uzrunājot atbalstītājus Barselonā, sacīja Mass. Premjers arī sacīja, ka viņš nākamo četru gadu laikā konsultēsies ar iedzīvotājiem jautājumā par Katalonijas neatkarību.

Vēlēšanu rezultātā var izraisīties jaunas Katalonijas domstarpības ar Spānijas centrālo valdību, kuru jau ir sadusmojuši Masa centieni pēc reģiona pašnoteikšanās tiesībām. Ceļš uz reģiona neatkarību varētu nebūt viegls. Atbilstoši Spānijas konstitūcijai referendums būtu nelegāls, un, pēc visa spriežot, Spānijā valdošā Tautas partija bloķēs visus centienus panākt konstitūcijas grozījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits