Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ķīna 18 mēnešus pēc aizturēšanas divus kanādiešus apsūdz spiegošanā

Ķīna diviem Kanādas pilsoņiem oficiāli izvirzījusi apsūdzības spiegošanā, piektdien pavēstīja amatpersonas. Tas noticis 18 mēnešus pēc tam, kad viņi, saasinoties Pekinas un Otavas attiecībām, tika aizturēti.

Abi kanādieši Ķīnā tikai aizturēti drīz pēc tam, kad Kanādā uz ASV ordera pamata bija aizturēta Ķīnas tehnoloģiju lieluzņēmuma Huawei finanšu direktore Mena Vaņdžou.

Augstākā tautas prokuratūra piektdien pavēstīja, ka ir sākusi bijušā diplomāta Maikla Kovriga un uzņēmēja Maikla Spavora kriminālvajāšanu, kas tiek turēti aizdomās par "spiegošanu ārvalstu labā" un "valsts noslēpumu nodošanu".

Ķīnas lēmums attiecībā uz kanādiešiem pieņemts dažas nedēļas pēc tam, kad Kanādas tiesnesis bija nospriedis, ka process par Menas izdošanu ASV tiks turpināts.

Pēc Menas aizturēšanas Kanādas un Ķīnas attiecības ievērojami pasliktinājušās, cietušas arī tirdzniecības saites.

Kopš koronavīrusa izraisīšanās Ķīna atcēlusi konsulārās vizītes pie aizturētajiem kanādiešiem, aprīlī pavēstīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Mena ir Huawei dibinātāja Žeņa Dženfei meita, un viņa Kanādā tika aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā 2018.gada 1.decembrī pēc ASV varas iestāžu lūguma. Savienotās Valstis pieprasa Menas izdošanu, jo viņai ASV izvirzītas apsūdzības par Savienoto Valstu Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Žeņs Dženfei ir izteicis pieņēmumu, ka šī lieta ir daļa no ASV sazvērestības Huawei sagraušanai, jo ASV uzskata šo uzņēmumu par drošības risku.

 

Top komentāri

Pletne
P
ja jau visaa pasaule verdzibas simboli tiek gazti nost,tad piemineklis sarkanarmieshu teroristiem Pardaugava ir nojaucams atros tempos,nirgashanas par latvieshu tautu nedrikst turpinaties,LV nes pilnu atbildibu par sho naida simbola neiznicinashanu,naids pret sarkanarmieshu okupantiem un teroristiem ir milizigs,ka latvieshiem var neizturet nervi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits