Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ķīna ierobežos ar nāvi sodītu noziedznieku orgānu izmantošanu transplantācijai

Ķīna ierobežos ar nāvi sodītu noziedznieku orgānu izmantošanu transplantācijai, vēsta aģentūra Siņhua, atsaucoties uz valsts Veselības aprūpes ministrijas pārstāvi. Lēmums ierobežot ar nāvi sodīto noziedznieku orgānu izmantošanu transplantācijai pieņemts, pateicoties brīvprātīgo orgānu donoru programmas panākumiem, kas Ķīnā tika sākta pirms diviem gadiem, teikts paziņojumā.

Šī programma tika izveidota, sadarbojoties Sarkanajam krustam un Ķīnas Veselības aprūpes ministrijai. Atbilstoši oficiāliem datiem, laika posmā no 2010. gada septembra līdz 2012. gada martam no brīvprātīgajiem donoriem saņemti 1279 dažādām operācijām nepieciešamie orgāni.

Kā norāda aģentūra Reuters, , atsaucoties uz Ķīnas Veselības aprūpes ministriju, orgānu pārstādīšana ik gadu ir nepieciešama aptuveni 1,5 miljoniem ķīniešu, tomēr saņemt nepieciešamos orgānus izdodas tikai 10 tūkstošiem valsts iedzīvotāju. Tiek uzskatīts, ka būtiska daļa šo orgānu ņemti no noziedzniekiem, kuriem piespriests nāvessods.

Cilvēktiesību aizstāvji arī apsūdz Ķīnas varas iestādes ar nāvi sodīto noziedznieku orgānu nelikumīgā izmantošanā transplantācijai – orgānu atsavināšanā bez iepriekšējas paša ar nāvi notiesātā cilvēka vai viņa tuvinieku piekrišanas. Ķīnas varas iestādes šīs apsūdzības noraida, tomēr plašsaziņas līdzekļi ir vēstījuši par lielu skaitu gadījumu, kad ar nāvi sodīto ķīniešu orgānus iegādājušies ārvalstnieki, kuriem daudz lētāk izrādījies iegūt nepieciešamos orgānus Ķīna, nekā savās mītnes valstīs.

Jāatgādina, ka 2007. gadā Ķīnā aizliedza dzīvu donoru orgānu transplantāciju, izņemot gadījumus, kad donors ir slimnieka ģimenes loceklis (ieskaitot dzīvesbiedru, kā arī audžubērnus). Saskaņā ar likumdošanu, nelikumīga orgānu atsavināšana arī var tikt pielīdzināta slepkavībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits