Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ķīna neuzklausa pārbēdzēju ģimenes locekļa lūgumus un nosūta 10 cilvēku grupu atpakaļ uz Ziemeļkoreju

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch paziņojusi, ka 10 ziemeļkorejieši ir "nolemti" - Ķīna 10 pārbēdzēju grupai atteikusi patvērumu un nosūtījusi tos atpakaļ, vēsta BBC.

Pārbēdzēju grupa robežu slepus šķērsoja novembra sākumā, kur šos cilvēkus aizturēja Ķīnas varas iestāžu darbinieki. Cilvēku grupā bijis arī četrus gadus vecs bērns.

Lūgumu piešķirt grupai patvērumu Ķīnā izteicis Dienvidkorejā dzīvojošs vīrietis, kurš robežu šķērsojis agrāk - 2015. gadā. Kā tiek vēstīts, 10 cilvēku pārbēdzēju grupā ir šī vīrieša radinieki, tostarp arī sieviete - viņa sieva - un jau minētais bērns. Vīrietis norāda, ka Ķīnas atteikums piešķirt patvērumu faktiski varētu nozīmēt šo cilvēku nolemšanu nāvei.

"Šobrīd viņi, visticamāk, ir aizturēšanas centrā. Esmu dzirdējis, ka ļaudis, kas tur uzturas kaut mēnesi, kļūst ļoti vārgi, jo netiek pienācīgi baroti. Cilvēks zaudē svaru, jo dienā saņem labi ja 20 kukurūzas graudu," vīrietis klāstījis raidorganizācijas BBC Korejas redakcijai. "Es nevaru vārdos ietērpt to, kā šobrīd jūtos. Pasaule šķiet kā elle." 

Vīrietis novembrī vērsies pie paša Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina un arī pie ASV prezidenta Donalda Trampa ar lūgumu iejaukties un nepieļaut 10 cilvēku grupas izsūtīšanu uz Ziemeļkoreju, taču viņa centieni nesasniedza dzirdīgas ausis.

Human Rigths Watch informē, ka pēdējos reidos dažu mēnešu laikā Ķīnas drošībnieki aizturējuši vismaz 49 pārbēdzējus no Ziemeļkorejas, kas ir būtisks pieaugums, ja salīdzina ar iepriekšējiem 12 mēnešiem. Organizācijas pārstāvis Āzijā Fils Robertsons uzsvēris, ka Ķīna, nododot cilvēkus atpakaļ Ziemeļkorejas varas iestāžu rokās, faktiski ir līdzdalīga "spīdzināšanā, piespiedu nodarbināšanā, ieslodzīšanā un citās mocībās, ko šiem cilvēkiem nāksies pārciest".

Ķīnas Ārlietu ministrija komentējusi, ka par konkrētā gadījuma detaļām nav informēta, bet drošības iestādes vienmēr vadoties pēc starptautiskajiem un Ķīnas likumiem.

Top komentāri

eg
e
Ziemeļkorejieši tagad zinās - uz Ķīnu bēgt nedrīkst. EU arī tā varēja rīkoties, bet viņi iet citu ceļu, rezultātā migranti ieņirdz par stulbajiem baltajiem
Ķīna žēlastības nepazīst.
Ķ
Varēja tikpat labi ģimeni uz vietas nošaut, lai nav ilgāk jāmocās. Es ļoti brīnītos, ja notiktu kaut viens gadījums, kad kāds censtos uz ZK aizbēgt, tomēr, drīzāk jau pūcei aste ziedēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits