Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kipras prezidents: Vienreizējās nodevas noteikšana aizdevumiem ļāva valstij palikt eirozonā

Asu neapmierinātību izraisījusī vienreizējās nodevas noteikšana Kipras bankās noguldītajiem depozītiem, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 280 latus), ļāva Kiprai iegūt starptautisko finanšu palīdzību un tādējādi izvairīties no bankrota un aiziešanas no eirozonas, otrdien paziņoja Kipras prezidents Niks Anastasiads.

Kā izmeklēšanā, kuras mērķis ir noskaidrot salas finanšu krīzes cēloņus, skaidroja Kipras prezidents, viņš atradās smagas izvēles priekšā. Eirogrupas sanāksmē martā viņam bija vai nu jāpieņem nodevas noteikšana Kipras bankās noguldītajiem depozītiem vai arī jāpieļauj divu salas lielāko banku sabrukums.

"Es salīdzināju iespējamā divu banku sabrukuma un bankrotējušas valsts sekas. Viņi (eirogrupa) draudēja pārtraukt likviditātes nodrošināšanu mūsu bankām. Ja tas noteiktu, tas nozīmētu valsts bankrotu", skaidroja Anastasiads.

"Divu banku sabrukums bez darba atstātu 6000 cilvēku, un tūkstošiem mazo uzņēmumu bankrotētu, un pastāvētu risks, ka Kiprai būtu jāpamet eiro un ES," piebilda prezidents.

Kā ziņots, naktī uz 25.martu eirozonas finanšu ministri piekrita piešķirt milzīgās finanšu grūtībās nonākušajai Kiprai desmit miljardu eiro starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Vienošanās paredzēja, ka visi Kipras bankās esošie depozīti, kas pārsniedz 100 000 eiro, tika aplikti ar vienreizējo nodevu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits