Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Konservatīvā valsts konstitūcija apdraud Salvadoras sieviešu dzīvības

Latīņamerikas valsts Salvadora, kurā ir spēkā pilnīgs abortu aizliegums, izpelnījusies plašu nosodījumu par lēmumu neatļaut pārtraukt grūtniecību sievietei, kurai augļa turpmākā iznēsāšana faktiski nozīmētu nāves spriedumu.

Notiekošais ir pievērsis uzmanību visam reģionam, kur pie varas ir pārsvarā kreisie spēki, bet vairākums valstu katoļu baznīcas milzīgās ietekmes dēļ joprojām saglabā sociāli konservatīvu politiku attiecībā uz sieviešu reproduktīvajām tiesībām.

Glābs ar ķeizargriezienu

Publiskajā telpā par Beatrisi dēvētā 22 gadus vecā sieviete, kura slimo ar vilkēdi un cieš no nieru mazspējas, lūdza atļauju izņēmuma kārtā izdarīt abortu, jo grūtniecība apdraud viņas dzīvību un auglim ir atklāta anencefālija jeb daļēja smadzeņu attīstība, tas nozīmē, ka tam nav gandrīz nekādu iespēju izdzīvot.

Tomēr Salvadoras Augstākā tiesa pagājušajā trešdienā noraidīja sievietes lūgumu, paziņojot, ka «mātes tiesības nevar prevalēt pār nedzimuša bērna tiesībām un otrādi». Tiesa arī atsaucās uz 1998. gadā spēkā stājušos konstitucionālo normu, kas aizsargā cilvēka dzīvību no ieņemšanas brīža.

Tiesneši deva rīkojumu turpināt novērot Beatrises veselības stāvokli, lai viņai nodrošinātu «piemērotu medicīnisko aprūpi», kas ir saskaņā ar «medicīnas zinātni», vēsta aģentūra AP.

Salvadoras veselības ministre Marija Izabella Rodrigesa, kura visu laiku ir aizstāvējusi Beatrises pozīciju, un abortu aizstāvji uzskata, ka tiesas spriedums tomēr paver iespēju ārstiem pieņemt priekšlaicīgas dzemdības, veicot ķeizargriezienu. Veselības ministre ceturtdien paziņoja, ka Beatrisei šonedēļ tiks izdarīts ķeizargrieziens.

Taču nav pārliecības, ka ar to būs pielikts punkts Beatrises sāgai. Tā kā šādā gadījumā prioritāte ir mātes, nevis augļa dzīvības saglabāšana, nav izslēgts, ka kaismīgākie abortu pretinieki to uzskatīs par de facto abortu. Viņi varētu vērsties tiesā, lai nepieļautu, ka tiek pārtraukta Beatrises grūtniecība.

Beidzot sākuši runāt

Tiesas spriedums izraisījis sašutumu ne tikai Salvadorā, bet arī ārpus valsts. Lielbritānijā dibinātā cilvēktiesību organizācija Amnesty International paziņoja, ka tiesas lēmums ir «potenciāls nāves spriedums Beatrisei», un apsūdzēja Salvadoras valdību «krievu ruletes» spēlēšanā. Organizācijas kampaņu Beatrises reproduktīvo tiesību aizstāvībai ir atbalstījuši jau 155 tūkstoši cilvēku visā pasaulē.

Arī Starpamerikas Cilvēktiesību tiesa ir nosodījusi Salvadoras Augstākās tiesas spriedumu un aicina atļaut Beatrisei izdarīt abortu, tomēr šī rekomendācija nav tiesiski saistoša Salvadorai.

Beatrises gadījumam ir arī pozitīvs aspekts, jo beidzot Salvadoras sabiedrība runā par abortiem. «Kad 1998. gadā stājās spēkā abortu aizliegums, šeit nenotika reālas debates par to, bija tikai baznīcas un fundamentālistu rīkotas kampaņas,» atceras sieviešu tiesību aizstāve Morena Herera. «Tagad cilvēki beidzot par to runā vidusskolās, valsts iestādēs, universitātēs un tirgus laukumos.»

Domājams, ka tas raisīs pārdomas arī citās Latīņamerikas un Karību jūras valstīs, kur ir vieni no stingrākajiem abortu ierobežojumiem pasaulē, tomēr, par spīti tam, tas ir reģions, kurā ir visaugstākais abortu īpatsvars - 32 aborti uz tūkstoš sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem. Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka ik gadu Latīņamerikā tiek pārtraukti 4,2 miljoni grūtniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits