Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kotdivuārā noslepkavoti varētu būt jau 1000 cilvēku

Pilsoņu kara pārņemtās Rietumāfrikas valsts Kotdivuāras lielākajā pilsētā Abidžanā pastiprinājušās cīņas starp bruņotajiem spēkiem, kas pārstāv pašreizējo valsts prezidentu Lorēnu Gbagbo un novembrī vēlēšanās uzvarējušo Alasani Uataru. Lai pastiprinātu drošību, Francija uz Kotdivuāru nosūtījusi 300 papildu karavīru, bet franču miera uzturētāji savā kontrolē pārņēma Abidžanas lidostu.

Starptautiskās organizācijas abas militārajā konfliktā iesaistītās puses apsūdzējušas civiliedzīvotāju apslaktēšanā rietumu pilsētā Dvekvē. Pēc dažādām aplēsēm, pēdējās nedēļas laikā tur nogalināto iedzīvotāju skaits svārstās no 300 līdz pat 1000.

Visapkārt līķi

ANO svētdien paziņoja, ka Dvekvē notikušas masu slepkavības, kurās nogalināti 330 civiliedzīvotāji. 110 no tiem esot uz L. Gbagbo spēku sirdsapziņas, bet 220 nogalinājuši A. Uatara kaujinieki, vēsta Reuters.

Starptautiskais Sarkanais Krusts apgalvo, ka nogalināto civiliedzīvotāju skaits ir vismaz 800, tomēr nav skaidrs, vai tas ietver arī ANO aplēses. Savukārt palīdzības aģentūra Caritas paziņoja, ka tās darbinieki pilsētā redzējuši simtiem pieaugušo un bērnu līķu, organizācija uzskata, ka nogalināto skaits varētu būt ap tūkstoti. «Caritas nezina, kas ir atbildīgs par slepkavībām, bet mēs uzskatām, ka nepieciešama izmeklēšana, lai noskaidrotu patiesību,» teikts organizācijas paziņojumā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns paudis satraukumu par ziņām, ka A. Uatara spēki ir saistīti ir miermīlīgo iedzīvotāju slepkavošanu. A. Uatara valdība noraidījusi ANO apsūdzības, ka tai lojālie karavīri būtu slepkavojuši civiliedzīvotājus, un aicināja starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas veikt izmeklēšanu.

Klintone barga

Kotdivuāra asiņainajās sadursmēs tika ievilkta pēc 28. novembrī notikušajām starptautiski atzītajām prezidenta vēlēšanām, kurās uzvarēja ASV studējušais un savulaik Starptautiskajā Valūtas fondā augstu amatu ieņēmušais A. Uatara.

Sakāvi cietušais līdzšinējais prezidents L. Gbagbo paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un viņš negrasās nodot varu savam nīstajam sāncensim. Tāpēc sākās abu pušu sadursmes, kurās līdz šim nogalināti vismaz 1300 cilvēku.

Pēdējās dienās A. Uatara spēki guvuši vērā ņemamus panākumus Abidžanā un gatavojas triecienam prezidenta pilij un centrālās televīzijas ēkai, kuras kontrolē L. Gbagbo kaujinieki.

Pastiprinoties apšaudēm pilsētā, kur no ielām pazudusi policija un izplatījies marodierisms, svētdien kontroli pār Abidžanas lidostu pārņēma Francijas miera uzturētāju kontingents. Francijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tas darīts, lai atjaunotu paralizētās lidostas darbu un nodrošinātu, ka cilvēki, kas vēlas pamest Kotdivuāru, to varētu izdarīt. «Abidžanā ir drošības vakuums, jo drošības spēki, kas līdz šim sekoja L. Gbagbo pavēlēm, tagad ir pārgājuši prezidenta A. Uatara pusē,» teikts ministrijas paziņojumā.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone svētdien aicināja L. Gbagbo atkāpties, jo viņš «grūž Kotdivuāru nelikumībā». Viņa arī paziņoja, ka A. Uatara karavīriem ir jāievēro kara noteikumi un jāpārtrauc uzbrukumi civiliedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits