Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kremli satrauc arābu revolūcijas

«Krievija ir nobijusies no Ēģiptes scenārija!» trešdien skandēja Rietumu prese, komentējot dienu iepriekš Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva izteikto neglaimojošo viedokli par revolūcijām arābu valstīs. Kremļa līderi bažījas, ka musulmaņu piemērs var iedvesmot arī Krievijas apspiesto opozīciju izvest ielās simtus tūkstošus ar varu neapmierināto, domā analītiķi.

Prezidenta bailes

D. Medvedevs šonedēļ kritizējis plašos protestus arābu pasaulē, jo, viņaprāt, tie varot novest pie vairāku valstu sabrukuma un islāma ekstrēmistu nokļūšanas pie varas. «Situācija ir sarežģīta. Mēs varam runāt par lielu, blīvi apdzīvotu valstu sadalīšanos, sairšanu sīkos gabaliņos,» sacīja Kremļa galva, uzrunājot Krievijas Nacionālo pretterorisma komiteju, kas otrdien bija sapulcējusies uz ārkārtas tikšanos Ziemeļosetijas galvaspilsētā Vladikaukāzā. «Šīs valstis nav vienkāršas, ļoti ticams, ka tur notiks sarežģīti pavērsieni, arī fanātiķu nokļūšana pie varas, kas nozīmētu gadu desmitiem ilgus uzliesmojumus un ekstrēmisma izplatību.»

Viņš uzskata, ka sacelšanās musulmaņu valstīs vistiešākajā mērā varot ietekmēt Krieviju, iedrošinot Ziemeļkaukāzā esošos islāmistu grupējumus censties iegūt varu. «Viņi šādu scenāriju agrāk ir gatavojuši arī mums un arī tagad to mēģinās panākt, bet jebkurā gadījumā tas neizdosies,» D. Medvedeva teikto citē NEWSru.

Krievijas opozīcijas līderi amerikāņu izdevumam The Wall Street Journal pauduši, ka šādi D. Medvedeva izteicieni liecina par Kremļa bailēm no Ēģiptes un Tunisijas scenārija atkārtošanās. Viņuprāt, draudi par iespējamo ekstrēmistu nākšanu pie varas ir Kremļa aizbildinājums, lai saglabātu autoritārismu.

Google nozīme

Atšķirībā no rietumvalstīm, kas asi nosodījušas Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstu ilggadējo līderu vēršanos pret protestētājiem ar brutālu varu un aicinājušas autoritāros vadoņus atkāpties, Krievija līdz šim uz visu bija noraudzījusies no malas un tikai klusi aicinājusi pārtraukt vardarbību.

Tomēr par notikumiem musulmaņu valstīs ir satraukts ne tikai D. Medvedevs, bet arī Krievijas vicepremjers Igors Sečins, par to liecina viņa izteikumi intervijā The Wall Street Journal.

Tajā I. Sečins izteica pārliecību, ka Krievijā ir vērojama politiskā stabilitāte, kas esot viena no augstākajām pasaulē. «Noteikti, ka to pašu teica arī Hosnī Mubaraks [Ēģiptes gāztais prezidents],» viņam iebilda žurnālists.

Uz to I. Sečins atbildēja, ka esot nepieciešams analizēt iespējamo amerikāņu kompānijas Google saistību ar Ēģiptes protestiem, kuru viens no līderiem bija uzņēmuma darbinieks Vaels Gonims. «Padomājiet, ar ko Ēģiptē nodarbojās augsta ranga Google darbinieki, kādas manipulācijas ar tautas enerģiju notika,» sacīja I. Sečins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits