Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kritizē un apsmej Depardjē par viesošanos pie Čečenijas prezidenta

Par brāļošanos ar Čečenijas prezidentu Ramzanu Kadirovu «jaunais krievs» - slavenais franču aktieris Žerārs Depardjē - kārtējo reizi izpelnījies Krievijas cilvēktiesību aizstāvju kritiku un rietumvalstu preses izsmieklu.

Gada sākumā Krievijas pilsonību saņēmušais Ž. Depardjē, kurš pameta dzimto Franciju pēc tam, kad tur pie varas esošā sociālistu valdība draudēja piemērot bagātniekiem ienākuma nodokli 75% apmērā, svētdien ieradās Čečenijas galvaspilsētā Groznijā, kur viņu uzņēma ar dziesmām, dejām un pīrādziņiem. Bet tas nebija viss, jo republikas vadītājs R. Kadirovs leģendārajam aktierim piešķīra Čečenijas goda pilsoņa titulu un uzdāvināja piecistabu dzīvokli Groznijas centrā.

Sajūsminātais Ž. Depardjē pirmdien žurnālistiem paziņoja, ka vēlas uzņemt filmu par to, kā Čečenija un Groznija atkopās pēc diviem postošiem kariem. «Es vēlos izskaidrot, kā viens cilvēks varēja no jauna uzbūvēt pilsētu piecos gados,» Ž. Depardjē citē AFP.

R. Kadirovs par Čečenijas prezidentu kļuva 2007. gadā. Kopš tā laika viņš ir izvērsis bezkompromisa cīņu ar islāma separātistiem. Cilvēktiesību organizācijas viņu apsūdz cilvēku spīdzināšanā un nogalināšanā.

Pazīstamā Krievijas cilvēktiesību organizācija Memorial kritizēja Ž. Depardjē vizīti pie R. Kadirova, sakot, ka aktieris apkauno sevi, «ceļojot no viena diktatora pie otra».

«Viņš negrib saprast realitāti, viņš vēlas slavināt Čečenijas prezidentu,» uzskata Memorial aktīvists Oļegs Orlovs. «R. Kadirovs ir šīs nelielās republikas absolūtais īpašnieks, faktiski diktators.»

Rietumu prese uzjautrinās par aktiera gaitām jaunajā dzimtenē Krievijā. ASV avīze The Christian Science Monitor raksta, ka Krievijas lielāko televīzijas kanālu plašās reportāžas par Ž. Depardjē un R. Kadirova kopīgajām izklaidēm Groznijā atgādināja padomju laika praksi, kad propagandas nolūkos tika slavināti varai draudzīgi ārzemnieki.

Bet franču laikraksts Le Figaro secinājis, ka leģendārais aktieris ir nolēmis pilnībā nodoties savai jaunajai lomai būt par krievu kultūras vēstnieku pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits