Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kubiļus: Maidana uzvara ir Putina zaudējums

Demokrātiski noskaņotās sabiedrības uzvara Ukrainā sūta skaidru vēstījumu arī Krievijas režīmam, tikmēr Eiropas Savienībai (ES) pēc Kijevas notikumiem vairs nav tiesību skatīties uz Ukrainu birokrātiski - šādu pārliecību pirmdien preses konferencē Lietuvas Seimā izteicis parlamenta opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus.

"Galvenais spēks, kas panāca šo uzvaru, bija ne jau Ukrainas vai Eiropas politiķi, bet tieši Maidana cilvēki. Tā ir ļoti svarīga vēsts, kas jānovērtē gan Briselei, gan Maskavai. Savukārt lielākais zaudētājs šajā Maidana uzvarā ir ne jau bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kuru, es ceru, gaida starptautiskais tribunāls, bet joprojām pie varas esošais Krievijas prezidents Vladimirs Putins," piebildis deputāts, kas janvāra beigās pats apmeklēja Kijevu.

Pēc viņa teiktā, Putins pamudinājis Janukoviču pieļaut liktenīgu kļūdu - neparakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), un tas izraisījis sacelšanos.

"Maidanu izraisīja stratēģiska Putina kļūda. Tā izvērtās ne tikai par tiešu katastrofu Janukoviča režīmam, bet arī par netiešu katastrofu pašam radniecīgajam Putina režīmam. (..) Kijevas Neatkarības laukumu sargāja ne jau kaut kādi varoņi, bet vienkāršie Ukrainas pilsoņi, un Krievijā tādu ir desmitiem miljonu. Tas nozīmē, ka radniecīgais režīms Maskavā nevar justies drošs, jo no katastrofas nepasargā ne opozīcijas līderu turēšana cietumos, ne mediju kontrole, ne arī oligarhu labvēlība," sacījis Kubiļus.

Tomēr vienlaikus viņš izteicis pārliecību, ka Maidana uzvara ir ne tikai Kremļa zaudējums, bet arī liela uzvara "īstajai Krievijai".

"Krievija pēc savas būtības ir eiropeiska valsts, bet vienlaikus arī pēdējā brūkošā impērija Eiropā. (..) Īstā Krievija var pateikties Maidana cilvēkiem, ka viņi ar saviem upuriem tik stipri iegriezuši impērijas sabrukuma riteni, ka pat Putins to vairs nespēs apturēt," norādījis Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu līderis.

Kā uzskata Kubiļus, pēc visiem Ukrainas notikumiem Eiropas Savienības pienākums ir ne tikai bez vilcināšanās parakstīt ar Ukrainu asociācijas līgumu un sniegt nepieciešamo finansiālo palīdzību, bet arī skaidri un nepārprotami iezīmēt Ukrainas izredzes kļūt par ES dalībvalsti.

"Eiropai vairs nav tiesību uz to skatīties birokrātiski. Maidana cilvēki atrisinājuši vairāk Eiropas ģeopolitisko problēmu nekā visi Eiropas birokrāti un politiķi kopā. Tieši Maidana cilvēki ir īsti eiropieši. Tik spēcīgu uzticības apliecinājumu Eiropas idejai kopš Otrā pasaules kara beigām Eiropa nemaz tik bieži nav pieredzējusi, un būtu dīvaini, ja pašiem uzticamākajiem eiropiešiem Eiropā tiktu radīti kaut kādi politiskie šķēršļi pievienoties Eiropas Savienībai," viņš uzsvēris.

Arī Lietuvas pienākums ir palīdzēt Ukrainai ne tikai finansiāli, bet arī ar savu pieredzi, ar savu uzticību Eiropas idejai. "Palīdzējām Maidanā, būs jāpalīdz arī Briselē," piebildis Seima opozīcijas līderis. Viņš arī vēlreiz ierosinājis parlamentā apspriest likumprojektu, kas ļautu Lietuvai vienpusējā kārtā noteikt sankcijas personām, kas atbildīgas par noziegumiem Kijevā. Šis dokuments izstrādāts, par paraugu ņemot ASV varasiestāžu izveidoto "Magņitska sarakstu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits