Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Budisma tradīcijas spēlē ļoti lielu lomu birmiešu vēlmē ziedot un palīdzēt līdzcilvēkiem

Kurās valstīs dzīvo pasaulē dāsnākie cilvēki?

Pasaulē dāsnākie ir Birmas, ASV, Austrālijas, Jaunzēlandes un Šrilankas iedzīvotāji, liecina kompānijas Gallup ziņojums 2016 Global Civic Engagement Report, kura laikā aptaujāti vairāk nekā 145 tūkstoši cilvēku 140 valstīs.

Uzdodot jautājumu, vai pēdējā laikā aptaujātie ir ziedojuši naudu vai citus līdzekļus labdarībai, iesaistījušies brīvprātīgo darbā vai nesavtīgi palīdzējuši svešiniekam, noskaidrots, ka visdāsnākie un nesavtīgākie ļaudis mīt augstāk minētajās valstīs. 

Kopumā aplēsts, ka aptuveni 1,4 miljardi no pasaules 7,4 miljardiem iedzīvotāju pēdējā mēneša laikā ziedojuši naudu labdarībai, bet vismaz 1 miljards iesaistījies brīvprātīgajā darbā. Tāpat lēsts, ka 2,2 miljardi palīdzējuši svešiniekam.

Valstu rādītāji šajās trīs kategorijās bija ļoti svārstīgi, taču dati liecina, ka vairāku valstu iedzīvotāji ir būtiski aktīvāki gan naudas ziedošanā, gan brīvprātīgajā darbā, gan neliedzot palīdzīgu roku svešiniekam.

BBC ziņo, ka Birma dāsnākās valsts godu ieguvusi ar pamatīgu atrāvienu - lielākā daļa no iedzīvotājiem apstiprinoši atbildējusi uz visiem trim jautājumiem. Lielu lomu te spēlē spēcīgas budisma tradīcijas un pārliecība, ka ikviens labs darbs atmaksāsies, pārdzimstot nākamajā dzīvē. Tiesa, liela daļa ziedojumu nonāk klosetru un budistu mūku rīcībā, bet vien pēdējā laikā izteiktāka tendence kļūst ziedot bērnunamiem un labdarības organizācijām.

Gallup aptauja liecina, ka otro vietu "dāsnuma topā" ieņem ASV. Salīdzinot ar Birmu, tur ļaudis mazāk ziedo reliģisku motīvu vadīti, necerot uz atalgojumu "nedz šajā, nedz nākošajā dzīvē". ASV cilvēku vēlmi palīdzēt cits citam uzteicis, piemēram, austrālietis Džims Dalakis: "Kā ASV mītošs austrālietis, es uzskatu, ka amerikāņu dāsnums ir ārkārtējs. 11.septembra terora aktu laikā biju liecinieks visaptverošai laipnībai un dāsnumam. Uzskatu, ka ņujorkieši ir vieni no pasaulē draudzīgākajiem ļaudīm." 

Tiesa, arī Dalakis var būt lepns par savu dzimteni, jo Austrālija topā ieņem trešo vietu. Austrāliešu dāsnums īpaši izpaudies globālu krīžu laikā. Piemēram, kad 2004.gadā Dienvidaustrumāziju skāra postošais cunami, Austrālijas iedzīvotāji Indonēzijai saziedoja 42 miljonus dolāru. Ņemot vērā, ka tolaik Austrālijā dzīvoja aptuveni 20 miljoni cilvēku, ziedojumu apmērs ir patiesi iespaidīgs.





 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits