Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Laikraksts: Globālajā mediju vidē rit seismisku mērogu pārbīde

„Globālajā mediju vidē rit seismisku mērogu pārbīde, kas ir spējīga mainīt valdošo domāšanas veidu un likt apšaubīt pasaules, kurā mēs dzīvojam, vērtību sistēmu”. Laikā kad rietumvalstu laikraksti un televīzijas sabiedrības slēdz korespondentu birojus un samazina darbinieku skaitu, „Ķīnas kompartijai, Kataras emīram un Putina Kremlim piederošās kompānijas” turpina paplašināt ietekmi un auditoriju, raksta Kanādas izdevums Globe and Mail.

Laikraksta žurnālists vēsta, ka pirmoreiz ievērojis šo fenomenu vēl pirms vairākiem gadiem, kad strādājis Tuvajos Austrumos. Vietējie angliski rakstošie izdevumi, pamatojoties uz taupības apsvērumiem, tad sākuši izmantot nevis autoritatīvo aģentūru Associated Press un Reuters, bet gan daudz lētākos Xinhua materiālus. „Šajos it kā nevainīgos rakstos ir ievīta Ķīnas kompartijas nostāja attiecībā uz globāliem notikumiem – dažviet izsmalcināti, dažviet rupji un uzstājīgi,” apgalvo laikraksts.

Šodien China Daily angļu valodā – oficiālās Pekinas balss – ir izgājis arī globālajā tirgu. Visus laikrakstā publicētos materiālus tīklā var izlasīt bez maksas, atšķirībā no rietumu avīzēm, norāda izdevums.

Savukārt televīzijas kanālu RT (Russia Today) News var redzēt, piemēram, neskaitāmās Dienvidaustrumu Āzijas viesnīcās. „Bieži vien tas ir vienīgais ziņu kanāls angļu valodā,” uzsver Globe and Mail. „Tāpat kā Xinhua un China Daily, arī šajā televīzijas kanālā ar žurnālistiku viss ir normāli, kamēr nepienāk brīdis, kad valdība – sponsors (šajā gadījumā Kremlis)  vēlas jums kaut ko pateikt,” teikts rakstā.

Tiesa, daudzi iebilst, ka tā ir godīga spēle, jo China Daily ir tiesīgs izteikt savu redzes viedokli. Tomēr izdevums norāda, ka „briesmas slēpjas tur, ka China Daily un citi „valstu rupori” aizvien pieņemas spēkā laikā, kad rietumu plašsaziņas līdzekļi, kuri tradicionāli ir neatkarīgi un objektīvi, pārdzīvo aizvien pieaugošu krīzi”.

Ir cerība, ka informatīvo vakuumu aizpildīs blogeri un sociālie tīkli, tomēr Globe and Mail uzsver: diskusijas blogosfērā bieži sākas tikai pēc reportāžām no tālām valstīm – materiāliem, kurus sagatavojuši profesionāli žurnālisti, bieži ļoti bīstamos apstākļos. Šādu materiālu sagatavošana ir dārga un „neviens neatkarīgais blogeris nevar tērēt mēnešiem laika šādiem mērķiem”.

Tikmēr Xinhua un RT News tērēja un tērē „bezprecedenta naudas līdzekļus un resursus” reportāžām no Sīrijas, Lībijas un Ēģiptes, kamēr rietumvalstu masu informācijas līdzekļi, gluži pretēji, nodarbojas ar līdzekļu taupīšanu, uzskata Globe and Mail.

Rezultātā jau drīzā nākotnē tikai Xinhua un RT sūtīs korespondentus uz notikuma vietu kārtējās starptautiskās krīzes laikā, un pasaule uzzinās tikai Pekinas vai Maskavas versijas par tur notiekošo, secināts publikācijas noslēgumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits