Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Laikraksts: Iespējams, Apple logotipā varētu iekļaut Stīva Džobsa attēlu

Internetā strauju popularitāti ieguvis uzņēmuma Apple logotipa modificēts variants, kurā atainots nesen mirušā Apple līdzdinātāja un ilggadējā vadītāja Stīva Džobsa siluets, vēsta laikraksts International Herald Tribune, vienlaikus norādot, ka ar modificētā logotipa parādīšanos saistītie notikumi labi parāda “laiku, kādā mēs dzīvojam”.

Logotipa autors ir 19 gadus vecais Honkongas universitātes students Džonatans Maks (Johnathan Mak), kurš vienā mirklī no nevienam nezināma dizainera kļuva par interneta sensāciju, jo pēc S. Džobsa nāves Dž. Maka vēl pirms vairākām nedēļām (augusta beigās) izveidotais stilizētais logotips tika pārpublicēts neskaitāmās interneta vietnēs visā pasaulē, un izskanējusi pat versija, ka tas varētu kļūt par visa Apple oficiālo logotipu.

Tajā pašā laikā līdz ar popularitāti Dž. Maks kļuvis arī par kritikas objektu, jo atklājies, ka līdzīgi dizainētu stilizētu Apple logotipu vēl agrāk izstrādājis 40 gadus vecais britu mākslinieks Kriss Tornlejs (Chris Thornley), tikai pretējās krāsās un izmantojot citu S. Džobsa attēlu.

Telefona sarunā ar izdevumu Dž. Maks paziņojis, ka pirms logotipa izstrādes meklējis „iedvesmu internetā”, taču K. Tornleja izstrādāto logotipu nav ievērojis. Pēc tam viņš ievietoja izveidoto logotipu savā blogā, pie kam ar lūgumu paziņot par līdzīga dizaina attēliem, taču līdz pat 5. oktobrim – S. Džobsa nāves dienai, nekādu īpašo ievērību šis logotips neizpelnījās.

Pēc S. Džobsa nāves Dž. Maka bloga apmeklētāju skaits pieauga no 80 cilvēkiem līdz vairākiem desmitiem tūkstošu dienā, un tad arī Dž. Maks uzzināja par ļoti līdzīga dizaina K. Tornleja logotipu, par ko viņu informēja britu mākslinieka dzīvesbiedre Džūlija.

Eksperti tikmēr norādījuši laikrakstam, ka grafiskā dizaina pasaulē šādas līdzības ir pilnība iespējamas, arī nepārkāpjot autortiesības un „neaizņemoties” idejas. „Labā ziņa ir tā, ka citos laikos paietu mēneši vai gadi, līdzību vai autortiesību pārkāpumu atklāšanai, tagad tas notiek 24 stundās,” izteikusies Ņujorkas Pārsona Jaunā dizaina skolas komunikāciju dizaina programmas direktore Džuliete Cēzara (Juliette Cezzar).

K. Tornlejs savukārt norādījis laikrakstam, ka savu stilizēto Apple logotipu ar nosaukumu Make Your Mark (Veido savu zīmi) izstrādājis „kā simbolu tam, ka ar vēzi smagi slims cilvēks turpina ar panākumiem strādāt”. Viņš arī norādījis uz briesmām, kādas internets rada kreativitātei. „Internets ir divpusēji griezīgs zobens. No vienas puses tas ir nepieciešams, lai mākslinieks reklamētu sevi, bet no otras puses tas padara mākslinieku viegli ievainojamu tādās situācijās kā šī,” izteicies K. Tornlejs, norādot, ka cer drīzumā personiski satikties ar Dž. Maku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits