Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Laikraksts: Nīderlandes laboratorijā nejauši radīts apokaliptisks putnu gripas vīruss

Eksperimentējot ar putnu gripas ierosinātāju, Nīderlandes zinātnieki radījuši vīrusu, kas spējīgs nogalināt desmitiem, ja ne simtiem miljonus cilvēku, redakcijas slejā vēsta izdevums The New York Times, norādot, ka šos pētījumus finansēja ASV Nacionālais veselības aprūpes institūts. Pēc laikraksta domām, „šos pētījumus vispār nevajadzēja veikt, jo potenciālie zaudējumi ir vienkārši katastrofāli, bet potenciālais ieguvums no vīrusa izpētes – drīzāk hipotētisks”.

Izdevums aicina iznīcināt jauno vīrusu vai vismaz uzglabāt to tikai dažās laboratorijās, kuras atbilst ceturtajam (augstākajam pēc ASV novērtēšanas skalas) bioloģiskās drošības līmenim.

Zinātnieki no Erasma Medicīnas centra Roterdamā, eksperimentējot ar seskiem, mēģināja noskaidrot, cik ātri vīruss A(H5N1) var pārtapt formā, kura nododas tālāk pa gaisu pilienu veidā. Izrādījās, ka jau pēc 5 ģenētiskām mutācijām vīruss šādā veidā sāk nodoties no seska pie seska, vienlaikus paliekot letāls. Jāpiebilst, ka seski reaģē uz putnu gripu līdzīgi cilvēkiem.

Erasma Medicīnas centrā uzskata, ka datiem par minētā vīrusa mutācijām ir jānonāk vairāk nekā 100 laboratorijās, aptuveni tūkstoša pasaules zinātnieku rīcībā. Pēc laikraksta domām, šāda vēlme rada informācijas noplūdes draudus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits