Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas valdība atbalsta karavīru nosūtīšanu uz miera uzturēšanas operāciju Libānā

Latvijas valdība otrdien atbalstīja Saeimas lēmuma projektu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru nosūtīšanu dalībai ANO starptautiskajā operācijā Libānā (UNIFIL) uz ANO Drošības padomes rezolūcijā noteikto laiku.

Sākotnējā NBS dalība plānota ar trīs štāba virsniekiem. Vēlāk, tuvojoties ANO Drošības padomes vēlēšanām 2025.gadā, Latvija savu klātbūtni misijā paplašinātu ar vienu kājnieku vadu apmēram 30 karavīru sastāvā.

Faktiskā Latvijas karavīru iesaiste operācijā notiks pēc Saeimas lēmuma pieņemšanas un dalības uzsākšanai nepieciešamo NBS kontingenta sagatavošanas pasākumu pabeigšanas. 

UNIFIL mandāts saskaņā ar Libānas valdības pieprasījumu ik gadu ANO Drošības padomē tiek atjaunots. Šobrīd mandāts nosaka UNIFIL darbību līdz 2023.gada 31.augustam. Saskaņā ar operacionālajiem plāniem UNIFIL savu darbību turpinās arī pēc šī datuma.

Minētā operācija Libānā tika sākta 1978.gada martā ar ANO Drošības padomes rezolūcijām. Sākotnējais operācijas mandāts paredz monitorēt un apstiprināt Izraēlas spēku iziešanu no Libānas dienvidu teritorijām, atjaunot starptautisko mieru un drošību, kā arī sniegt atbalstu Libānas valdībai varas atjaunošanā pār tās teritoriju.

Papildus 2006.gadā ar ANO Drošības padomes rezolūciju operācijas mandāts tika papildināts ar sešiem punktiem.

Pirmais punkts ir karadarbības pārtraukšanas uzraudzīšana, otrkārt, Libānas bruņoto spēku pavadīšana un atbalstīšana, tiem izvietojoties valsts dienvidos, tostarp gar Zilo līniju, pēc Izraēlas bruņoto spēku atkāpšanās.

Treškārt, tā ir iepriekšējos punktos minēto darbību koordinēšana starp Libānas un Izraēlas valdībām, ceturtkārt, palīdzības nodrošināšana civiliedzīvotājiem, lai viņiem būtu piekļuve humānajam atbalstam, kā arī pārvietoto personu brīvprātīgas un drošas atgriešanās uzraudzība.

Piektkārt, tā ir atbalsta sniegšana Libānas bruņotajiem spēkiem pasākumos, lai apgabalā starp Zilo līniju un Litani upi neatrastos neautorizēts bruņots personāls un ieroči. Sestkārt, mandāts papildināts ar palīdzības sniegšanu Libānas valdībai nodrošināt valsts robežas, lai novērstu neatļautu personu un ieroču iekļūšanu Libānā.

UNIFIL uzdevumu izpildi nodrošina 10 122 miera uzturētāji no 48 valstīm. Valstis ar vislielāko personāla skaitu ir Indonēzija, Itālija un Nepāla.

Kā Latvijas partneri Aizsardzības ministrija un NBS ir identificējuši esošo UNIFIL dalībnieci Itāliju. Latvijas dalība operācijā ne tikai sniegs ieguldījumu starptautiskās sadarbības mērķu īstenošanā, bet arī stiprinās NBS operacionālā un taktiskā līmeņa sadarbību ar Itālijas bruņotajiem spēkiem, kā arī sniegs neatsveramu pieredzi jaunā operacionālajā vidē, skaidro Aizsardzības ministrija.

Patlaban Aizsardzības ministrija un NBS sadarbībā ar Itālijas armiju apzina praktiskās detaļas, kas būtu nepieciešamas NBS dalības nodrošināšanai UNIFIL rajonā. Tā rezultātā plānots slēgt Latvijas un Itālijas aizsardzības ministriju vienošanos par Itālijas atbalstu NBS nodrošinājuma jautājumos.

Lēmums par dalību misijā sagatavots, ņemot vērā Latvijas mērķi 2025.gadā kandidēt uz ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa pozīciju 2026./2027.gadā. Tādēļ esot nepieciešama aktīvāka Latvijas iesaiste ANO miera uzturēšanas centienos.

Dalība operācijās un misijās esot viens no visredzamākajiem instrumentiem Latvijas atpazīstamības veicināšanā. Iesaiste ANO operācijās veicina Latvijas kā nopietna un uzticama partnera tēlu starptautiskā miera un drošības stiprināšanā un starptautiskajām tiesībām atbilstošu starptautisko attiecību sekmēšanā, teikts lēmumprojekta anotācijā.

Izvērtējot ANO operāciju klāstu un to bīstamību, nodrošinājumu un operacionālo partneru izvietojumu, kā viens no iesaistes virzieniem identificēta UNIFIL.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits