Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lībieši runā par brīvību

Pat vienas dienas laikā Misrātā ir iespējams iepazīties ar daudziem lībiešiem - un tas ir vienkārši, jo Misrātas iedzīvotāji sevi uzskata par darbīgiem, strādīgiem cilvēkiem, kas allaž gatavi jauniem kontaktiem. Te nav taksometru, bet sagaidīt apstājamies kādu automašīnu nenākas grūti. Cilvēki vēlas gan palīdzēt, gan arī pastāstīt par sevi. Viss tagad, pēc Muammara Kadāfi režīma krišanas, ir citādi, katrs jūt, ka atnācis jauns laiks ar pārmaiņām un šo pārmaiņu pamatā pats galvenais - par to runā visi satiktie lībieši - ir brīvība. Valda pārliecība, ka pārmaiņas varot būt tikai pozitīvas.

Pie kafijas tases nelielā kafejnīcā esmu iepazinies ar agroinženieri Ezedinu Alia. Lūdzu viņu raksturot pašreizējo laiku. «Ir tāda sajūta, ka visiem lībiešiem būtu viena sirds. Pirms tam visi kopā uzbrukām lielajam Sātanam, kas vēl nesen gribēja mūs aizvilkt uz elli,» stāsta Ezedins. Arī kafejnīcā strādājošais marokietis, jauns puisis, domā tāpat: valdot sirsnība un prieks par atbrīvošanos. Šis ir laiks, kad vēl tiek rīkoti svētku koncerti. Piektdien galvaspilsētā Tripolē notika militārā parāde - mūzikas pavadībā lēni slīdēja smagi tanki, bet uz tiem sēdēja paši tankisti un daudzi puikas. Uz plauktiem kafejnīcā rindā saliktas dažādu kalibru lodes.

«Tagad ir vēlēšanās būt vienotiem, jo mums viss jebkurā jomā jāsāk no jauna. Ticam Dievam, mūsu cilvēkiem un attīstībai. Un attīstība būs drīz. Lai ko mēs darītu, viss būs labāk nekā agrāk, jo tas tiks darīts no sirds. Laikam jau Kadāfi laiku var salīdzināt ar Krievijas okupāciju Latvijā, kad viss tika sagrauts. Runājot par Misrātu, Kadāfi taču draudēja, ka esot gatavs mūs visus iznīcināt un vietā ievest cilvēkus no citām Āfrikas valstīm. Viņš maksāja lielu naudu algotņiem no Čadas, Nigērijas. Pat bija paziņojis, ka viņš esot Āfrikas karalis, šis ārprātīgais vīrs!» stāsta inženieris.

Vislielākie postījumi Misrātā redzami abpus centrālajai Tripoles ielai, jo tieši tur gājusi frontes līnija. Cietušas visas ēkas, un dažas vairs nav atjaunojamas. Sestdienas vakarā vienu no krustojumiem regulē pavisam jauni puiši - katram plecā Kalašņikova automāts. Puskilometru tālāk trīs policisti, arī viņiem automāti. Vakarā pēc karstās dienas cilvēki iet uz veikaliem, kādā mazāk cietušā Tripoles ielas kvartālā atrodama gan ātrās ēdināšanas kafejnīca, gan daži veikali, grāmatnīca un interneta punkts.

29 gadus vecā Sufijana māja aptuveni puskilometru no Tripoles ielas atrodas aiz augstas sienas. Ēkā daudz trāpījumu, arī divi prāvāki caurumi. Tie bijuši RPG šāviņi, tomēr drīz māja būs sakopta un varēs tajā atgriezties. Pašā karstākajā kara laikā gandrīz mēnesi Sufijans nav varējis uz šejieni nākt, bet drīz šurp atvedīs sievu. Viņiem pēc diviem mēnešiem gaidāms dēls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits