Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lībijā arestētā SKT juriste tiks atbrīvota, ja viņa sadarbosies ar varasiestādēm

Lībijas varasiestādes atbrīvos no ieslodzījuma Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) juristi austrālieti Melindu Teilori, ja viņa atklās, kur atrodas viens no svarīgākajiem gāztā diktatora Muamara Kadafi režīma cilvēkiem Mohammeds Ismails, otrdien vēsta Austrālijas telekanāls ABC.

Teilore kopā ar trim citām SKT amatpersonām tika aizturēta pagājušajā nedēļā, kad viņa bija satikusies ar apcietinājumā turēto gāztā diktatora dēlu Seifu al Islāmu.

Kā skaidroja Lībijas amatpersonas, uz tikšanos Teilorei bijusi līdzi pildspalvā iemontēta kamera, un viņa mēģinājusi nodot Seifam dokumentu no viņa bijušā tuvākā palīga Ismaila, kurš bēguļo no jaunās Lībijas varas.

Teilore tiks atbrīvota, ja viņa Lībijas varasiestādēm sniegs informāciju par Ismailu, apliecināja Lībijas valdības preses pārstāvis Mohammeds al Hareizi. "Mēs gribam šo puisi. Mums šo cilvēku notvert ir ļoti svarīgi, jo šis puisis mums ir ļoti, ļoti, ļoti bīstams," sacīja amatpersona.

Zinot, ka Teilorei bija vēstule no Ismaila, var saprast, ka juriste ar Seifa padomnieku ir tikusies, uzskata Hareizi. "Tas nozīmē, ka viņa ar viņu ir tikusies. Es nezinu - kur," sacīja preses pārstāvis.

Vaicāts, vai 36 gadus vecā austrāliete tiks atbrīvota, ja viņa atklās, kur atrodas Ismails, Hareizi atbildēja: "Jā, jā." "Mums nav nekas pret šo sievieti. Mums tikai no viņas ir vajadzīga zināma informācija, tad viņa būs brīva," piebilda amatpersona.

Teilorei, sarunājoties ar Seifu, klāt bijis kāds novērotājs, un, pēc visa spriežot, viņa nav zinājusi, ka šis cilvēks perfekti pārvalda angļu valodu. "Viņa par mums teica ļoti sliktus vārdus, un viņa runāja ar Seifu, sacīja viņam: "Tu neesi vainīgs"," zināja teikt Hareizi. Viņš uzsvēra, ka Teilore atrodas "drošās rokas", tomēr Austrālijas ārlietu ministrs Bobs Karrs jau paudis satraukumu par to, ka četras Lībijas varasiestāžu aizturētās SKT amatpersonas pārvietotas uz kādu neidentificētu cietumu.

Informācijas avots Lībijas tieslietu struktūrās pirmdien apliecināja, ka četrotnei noteikts "preventīvs" 45 dienu apcietinājums un viņi ievietoti kādā Zintānas cietumā, kamēr varasiestādes izmeklē apsūdzības par draudiem nacionālajai drošībai. Ministrs arī apliecināja - patlaban nav skaidrs, kādas varas struktūras tur apcietinājumā SKT amatpersonas. "Tas ir pat ļoti iespējams, ka Lībijas Nacionālajai Pārejas padomei Zintānā ir ļoti ierobežota vara," sacīja Karrs.

SKT četru cilvēku komanda - Teilore, viņas tulce libāniete, kā arī pa vienam Krievijas un Spānijas pilsonim - bija ieradušies Lībijā, lai palīdzētu Seifam izraudzīties advokātu. "Četri mūsu līdzstrādnieki ieradās Lībijā ar oficiālu misiju SKT pilnvarojumā, un viņiem ir imunitātes garantijas. Mēs esam noraizējušies par viņu drošību un it īpaši par to, ka mums ar viņiem nav kontakta," teikts sestdien izplatītajā tiesas priekšsēdētāja Sana Sanhjuna paziņojumā.

"Melindu arestēja, jo viņa tika pieķerta, apmainoties dokumentiem ar apsūdzēto Seifu al Islāmu," svētdien apliecināja Lībijas pārstāvis SKT Ahmeds Džehani, piebilstot, ka libāņu tulce atzīta par "līdzinieci" un tāpēc arī paturēta apcietinājumā. Abas pārējās komandas amatpersonas Zintānā esot palikušas brīvprātīgi.

Teilorei "bija pildspalva ar tajā iemontētu kameru un vēstule no vīra, kas atrodas Lībijas tiesu varas meklēto cilvēku saraksta augšgalā" - Mohammeda Ismaila, Seifa bijušā tuvākā palīga, kurš tagad bēguļo no jaunās Lībijas varas, sacīja Džehani.

Viņš arī apliecināja, ka redzējis nodoto vēstuli. Tajā bijuši "zīmējumi", "simboli" un "šifrs", ko neviens cits nevar saprast, kā vienīgi cilvēks, kas to sūtījis, un adresāts, kam tā bija domāta. "Pret viņu [Teilori] ir sākta izmeklēšana, jo viņa izdarīja noziegumu. Atbilstoši Lībijas likumiem tā ir spiegošana, sazināšanās ar ienaidnieku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits