Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lībijā cer uz musulmaņu vienotību

Lai gan jau ir pieredzētas uzvarējušās revolucionārās armijas kaujinieku pirmās neapmierinātības izpausmes, Lībijas galvaspilsētā tas nav izsaucis uztraukumu. Lielākā daļa iedzīvotāju īpaši neliekas zinis par karavīriem, kuri vēl palikuši Tripolē. Turklāt ne jau viņi visi ikdienā pārvietojas bruņoti. Arī daudzām apvidus mašīnām, kuru kravas kastē iepriekš atradušies smagie ložmetēji vai vēl jaudīgāki ieroči, tie tagad jau ir noņemti. Beigušies trīs dienas ilgie upurēšanas svētki, un Tripolē, tāpat kā lielākajā daļā valsts apdzīvoto vietu, atgriezusies ierastā darba ikdiena.

Spriežot pēc daudzu vietējo iedzīvotāju stāstītā, viņiem nav bažu par to, ka prāva daļa revolūcijas rezultātā pie ieročiem tikušo varētu rīkoties nelikumīgi un apdraudēt kārtību. Arī Misrātas Universitātes profesors, angļu valodas speciālists Muhammeds Nadži Zubia Dienai stāsta, ka nebaidoties no jauno un apbruņoto cilvēku nemieriem. «Es ticu, ka nebūs nekādu problēmu ar ieročiem, un, kā es jums teicu, daudzi cilvēki, kas bija frontē, ir atgriezušies savās grupās, pie saviem komandieriem, nodevuši savus ieročus. Viņi ir pateikuši - nē, mēs vairs negribam karot, Kadāfi vairs nav, mums ir jāatgriežas atpakaļ savās skolās, savos veikalos un uzņēmumos - normālajā dzīvē.» Arī Muhammeda dēls ir bijušais kaujinieks, tāpēc profesors labi zina, kāds ir šo jauno vīriešu noskaņojums.

Dienai gan nācies dzirdēt viedokli, ka par piedalīšanos karā un iepriekšējā režīma gāšanu tomēr vajadzētu materiāli pateikties šiem cilvēkiem. Iespējams, uzcelt karotāja ģimenei māju vai, piemēram, piedāvāt apmaksātas studijas ārzemēs. Pateicība esot nepieciešama, lai garantētu ieroču nodošanu, uzskata tirgotājs no Bengāzī.

Vēl ir pāragri spriest par to, kāda būs šīs nācijas spēja saglabāt vienotību, ceļot jauno valsti. Tomēr vismaz pagaidām galvenokārt dzirdams optimisms. «Lībijas tauta ir homogēna. Mums ir tikai viena ideoloģija, mēs visi esam sunnīti. Visi esam musulmaņi, mums nav atšķirīgu minoritāšu. Es teiktu - mums nav koptu kā Ēģiptē, mums nav atšķirīgu cilvēku grupu, un mums ir vienota sabiedrība. Tā ir pilnībā vienota. Tas nozīmē, ka mums nebūs problēmu, nebūs nekādu konfliktu. Kadāfi laikā mums netika ļauts veidot nekādas politiskās partijas, un tagad cilvēki nedomā, ka būs daudz un dažādu partiju. Esmu pārliecināts, ka pastāvēs ļoti vienkāršas partijas, mums būs ļoti vienkārša politiskā dzīve,» spriež Misrātas augstskolas profesors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits